Éboué - un évolué

Air Caraibes på väg att landa i Cayenne.

Det här med flygplatsnamn har jag snöat in på. I den kommande boken GUYANA - rapport från ett falnande eldorado så lägger jag en stund vid att berätta om Félix Ébouè som  gett namn åt den internationella flygplatsen i Cayenne. Boken beräknas komma ut kring 1 juli.

Félix Éboué var precis vad Frankrike behövde under den första halvan av 1900-talet då hjul började snurra, skorstenar ryka och kapitalet i Europa på allvar tvingades stå upp och lära sig att klara sig utan slavar och börja betala sin arbetskraft. Greppet om kolonierna blev allt svårare att behålla.

En svart man vars farfar och morfar och mormor och farmor var slavar av afrikansk härkomst. Han var en perfekt évoulé, det franska uttrycket för de unga i kolonialländerna, företrädesvis män, som utbildades i franska värderingar och normer, assimilerades till att bli och kanske också med stolthet acceptera sin roll som levande förebilder för koloniernas många unga färgade. Ett levande rättesnöre som färgad fransman.

Några avtryck i Guyana gjorde han inte. Han fick ett stipendium, for till Bordeaux, läste juridik, sparkade lite fotboll och skickades till Ubangi-Shari i Centralafrika där han stannade som kolonialtjänsteman i tjugo år och lät midjemåttet växa innan han blev Frankrikes förste svarte guvernör på Martinique och Guadeloupe. Under andra världskriget var han åter i Franska Ekvatorialafrika, nu i Tchad, där han samlade stöd för de Gaulles frihetskamp.

Som den frankofil han var betonade han ändå i slutet av sitt liv vikten att värna afrikanska språk, traditioner och kultur om än det skulle ske inom den franska sfären.

När han väl trillat av pinnen i Egypten blev han den förste svarte fransmannen som begravdes i Panthéon i Paris. Jag önskar och hoppas att Félix fick den här upphöjningen efter sin död för sin allmänna duglighet och för att det han gjorde betydde något för Frankrike och inte för att han var ett verktyg i händerna på en politiskt beräknande kolonialmakt.

Frun hette Eugénie Tell och dottern Ginette gifte sig med den förste presidenten av Senegal, poeten Léopold Sédar Senghor. Minsann!

Fler avslöjanden om den gode Onkel Félix kommer i boken.

Félix Éboué i Parce des Palmistes, Cayenne.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln