Jantelag, revolutionärer och flygplatser

I Skandinavien är vi väldigt försiktiga med att ge folk cred. Jantelagen regerar. Så är det inte på andra håll i världen där man får vara stolt över politiker eller andra som utmärkt sig. Det finns inte en fransk by som inte har en Avenue Charles de Gaulle.

Och flygplatsernas namn - vem är de som gett namn åt de internationella flygplatserna i världen? Bakom varje namn finns en historia. Som i The Valley på Anguilla i Karibien. Vad visste jag om revolutionen? Utdrag ur eventuellt kommande bok om Karibien:


Clayton J Lloyd är en av Anguillas hjältar. Han deltog i revolutionen 1967 då ett antal beväpnade öbor belägrade polisstationen. Clayton som var pilot flög iväg poliserna, när de samlats ihop, och dumpade dem på St Kitts där de hörde hemma. Anguilla lämnade i och med detta federationen med St Kitts & Nevis. Det blev en kort tid av lika delar förvirring och självständighet innan britterna med en pluton fallskärmsjägare, de röda baskrarna, återställde ordningen.

Självständighet från Storbritannien hade Anguilla aldrig eftersträvat. Bara att slippa St Kitts & Nevis. Konstellationen med en administrativ enhet av de tre öarna St Kitts & Nevis och Anguilla gillades aldrig av öborna. Öarnas förutsättningar och historia är väsensskild. I dag är Anguilla ett brittiskt utomeuropeiskt territorium med utsträckt självständighet. Här hurras det för drottningen.

Frigörelsen från St Kitts & Nevis, och händelserna som föregick den, är kanske det mest spännande som hänt i öns historia.

Clayton flög alltid. Det sägs att han kunde sätta sig i planet och flyga iväg med ett brev som någon ville skicka till en vän eller släkting på en annan ö. Vi snackar flygpost.

På julafton tio år efter revolutionen satt han vid spakarna på sin tvåmotoriga Queen-Air Beechcraft på väg upp och iväg från tant Julianas världsberömda flygplats på St Maarten. Han hade sju passagerare som ville hem över jul. Då exploderade en av motorerna och planet tvärdök som en pelikan i havet. Alla omkom.

Flygplatsen vid The Valley heter idag Clayton J Lloyd International Airport.

Då flygarhjälten skulle ha fyllt 77 år, sommaren 2019, sade en av hans gamla vänner, Max Carty:

- Efter hans död blev Anguilla inte detsamma. Alla var avundsjuka på oss. Vi syntes inte bara till havs, utan också i luften. Anguilla har producerat fler piloter per capita än någon annan ö i Karibien, och det var Claytons förtjänst. Han var den förste.
 

Osvaldos Car Rental på Anguilla. En bild som aldrig hamnar i turistbroschyrer.
Etiketter: karibien anguilla

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln