Fåglar, filmare, boxare och andra skådisar...

Filmaren Patrik Olofsson på jakt efter skånska silvertärnor i Antarktis. (Bild: privat)

På onsdag i SVT2 visas filmen Tärnsommar i programmet Världens Natur klockan 20oo. Se den!
Det är Patrik Olofsson som gjort filmen som handlar om silvertärnornas årliga flytt från skärgården vid Landön och Tosteberga till Antarktis. En extrem resa för en riktig kosmopolit.

Silvertärnorna drar i juli/augusti rakt västerut till ett område i Nordatlanten där de bunkrar innan de fortsätter söderut längs Afrikas västkust till nästa matplats utanför Namibia. Sedan fortsätter de runt Godahoppsudden över Indiska Oceanen mot Tasmanien och Nya Zeeland och sedan söderut mot Antarktis. I april/maj är de tillbaka i Sverige.

Hur man kartlagt rutten får du veta i programmet som sedan ligger kvar på SVTplay om du inte har möjlighet på onsdag kväll.

Jag skriver om fågelskådande i kommande Kristianstads Journalen och har pratat med Patrik Olofsson men också med entusiasten Linda Niklasson i Bromölla och Armand Krajnc i Ystad, som ju deltog i SVT:s fågelskådningstävlan för tre-fyra år sedan. Bland annat fick de svara på några enkätfrågor. Här är mina egna svar på frågorna.

Favoritfågel: Rödhake. Den inte bara sjunger vackert, den är orädd och nyfiken. En kompisfågel.
Bästa skådarminnet: På Mykenís på Färöarna där man gick omkring bland tusentals lunnefåglar som flög ut och in och satt och glodde på oss på bara några meters avstånd.
Bästa skådarlokal: Har sett massor av olika vadarfåglar i kustbandet vid Lilleskog, strax väster om Ystad.
Måste i utrustningen: Kameran.
Bästa nybörjartips: Ge inte upp. Ser man ingenting det första tillfället så ser man vid nästa.

Vad Linda, Armand och Patrik svarar får du läsa i Kristianstads Journalen som kommer ut 26 maj. 

Det kan bli lite mer oregelbunden uppdatering av bloggen en tid framöver då jag bor i husvagn utan wifi och samtidigt drabbats av covid som jag ännu inte vet omfattningen av. Men det är som med fågelskådande, bara att fortsätta titta in med jämna mellanrum.

Rödhaken, min fågelkompis.
Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln