En skotsk nationalist till

Det skotska prlamentet i Edinburgh.l

Framgångarna för Nicola Sturgeon och Scottish National Party ger mig anledning att påminna om den roman jag skrivit tillsammans med Börje Berglund - Whisky Blues.
Del 1 kom ut 2010 och del 2 (tillsammans med del I i nyupplaga) kom 2020. Det är en skotsk whiskyfars i lätt feelgoodanda med mängder av figurer i persongalleriet.

En av dem är före detta skotsk nationalistpolitiker, en föga ödmjuk adelsman med namn Edward Humbleton. Han gör entré redan i första kapitlet och är med till "the bitter end".

Så här presenteras han i bokens inledning:


"För snart trettio år sedan hade lord Humbleton försökt starta ännu ett nationalistiskt parti i Skottland, då han var förgrymmad över den vänsteranda som han ansåg influerade SNP, Scottish National Party, som etablerats redan på trettiotalet.

–Vi är för fan inga kommunister, hade lord Humbleton grymtat när SNP i ett lokalval i Perth bildat koalition med Labour.

I stället bildade han CSP, eller uttryckt Conservative Scots in Progress, och hade engagerat sig totalt i politiken. Det höll i två år. När partiet misslyckades fullständigt i ett lokalval i Edinburgh, och fick genanta 1,7 procent av rösterna samtidigt som SNP nära på fick egen majoritet i fullmäktige, drog han sig ur och överlät partiets ledning på en tidigare fackföreningsbuse för militanta fiskare som försökte styra över CSP på en närmast nationalsocialistisk väg. Partiet kollapsade på nytt när den nye ledaren kort efteråt greps och dömdes för dråp på sin hustru. Med ett nödrop undkom Ed of Edinburgh den präktiga skandalen."

Läs mer om boken under fliken Böcker och köp hem den från Bokus.

Lord Humbleton?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

  • per rehnberg » Att ligga för Pampus:  ”Fint skrivet som vanligt. Hoppas du har det bra! Hankar mig fram sjölo,/ Per”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln