När Sverige slogs mot Castro

Malecón, strandpromenaden i Santo Domingo.

För några bloggavsnitt sedan nämnde jag en del diktatorer. En brukar lätt glömmas bort i sammanhangen, en av de grymmaste latinamerikanska bödlarna, Rafael Trujillo i Dominikanska republiken. Han som seriemördade haitier som inte kunde säga persilja.
I en eventuellt kommande bok om öarna i Västindien ingår det ett kapitel om Dominikanska republiken. Här kommer ett avsnitt, ett smakprov, som ytterligare visar det samvetslösa hyckleri som svenska regeringar haft som ledstjärna genom decennierna.


USA, som tidigare hade stöttat Rafael Trujillos diktatur, hade kring 1960 fått nog av den vedervärdige diktatorn som uppges ha omkring 50 000 liv på sitt samvete.

Hade amerikanerna de här åren vänt sig bort från Trujillos blodiga diktatur, så hade den grymme härskaren andra kontakter som inte visade några liknande moraliska skrupler. Via firma Henry Wallenberg & Co sålde Erlanderregeringen i Sverige krigsflygplan från Flygvapnets överskott, Mustanger och Vampires, men även pansarvagnar till den man som då betraktades som Latinamerikas värste diktator.

Svenska försvarstekniker fanns på plats för att lära ut hur vapnen skulle användas.

Har den svenska hållningen alltid varit en svensk tiger i fråga om försvaret så har omvärlden inte blundat. I en notis i Dagens Nyheter den 23 juni 1959 berättas om demonstrationer i Caracas i Venezuela som utlösts av rykten om att Sverige levererar vapen till Dominikanska republiken.

Nu vet jag inte vad DN:s reporter frågade, men Försvarsstaben svarar något undvikande att man ”ännu inte blivit tillställd någon officiell skrivelse beträffande en eventuell vapenaffär med Dominikanska republiken”.

Då hade Svenska Dagbladet i januari året före i glada ordalag berättat om tre unga Uppsalafamiljer som skulle bosätta sig minst två, förmodligen tre år, i Ciudad Trujillo. Det är tre flygtekniker som slutat vid flygflottiljen F20 för att bli civilanställda i diktatorns flygvapen.

Ur SvD 22 januari 1958:

”Detta är baserat på svenskköpta plan av typen Vampire, Mustang och SK16. Redan 1953-54 reste en del tekniker från Uppsala ut som pionjärer för att träna de dominikanska flygarna på flygplanstyperna och den svenska kolonien i Ciudad Trujillo kommer nu att utökas till 15 familjer.”

I boken Från Caproni till Mustang - Castro blev min fiende har den svenske flygteknikern Lennart Engerby berättat hur de ”svenska” planen medverkade när Trujillo och Dominikanska Republiken slog tillbaka ett invasionsförsök från Kuba.

Fidel Castro hade i övermod över den kubanska revoltens framgångar bestämt sig för att sprida revolutionen och störta ännu en diktator. Trujillo hade emellertid Västindiens starkaste flygvapen bestående av svenskköpta plan och servade av svenska tekniker.

Castros Kuba anföll Dominikanska Republiken. Svensk personal såg till att planen och piloterna på San Isidrobasen hölls i trim. Det här är en svensk krigsinsats som genom åren fått föga uppmärksamhet. Kriget pågick i 78 dagar.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln