En fähund till i Ystad

Då är jag tillbaka i Sverige och förbereder för en tredje period som Ystadsbo. Den första eran var 1956-59, nästa 2010-2015 och nu alltså 2021-. Däremellan har jag hunnit tre år på Österportsskolans gymnasium 1972-75.

Vi firar nya bostaden med ett kapitel ur Brokiga Blad ur Ystads historia som Börje Berglund och jag gav ut inför julen 2020. Det handlar om bokstaven K - som i korsvirke.


Han var också en fähund

Korsvirket är Ystads signum. Det lär finnas omkring 300 korsvirkeshus i Ystad. Redan i början av 1900-talet insåg man värdet av att bevara de medeltida miljöerna.

Att bygga korsvirkeshus var en kunskap som kom från Medelhavet och Centraleuropa och spred sig till Storbritannien och Danmark. De östdanska korsvirkeshusen har ingen motsvarighet i Sverige, även om det fanns enstaka hus längs den svenska ostkusten och Visby ståtar med en del hus innanför ringmuren.

En stomme av träbjälkar och stöttor fylldes ut av tegel eller klineväggar; flätad halm och lera som blandats och användes som bruk.

Änglahuset på Stora Norregatan/Sladdergatan pryds av utsirade nyllen, inga särskilt änglalika. Äldsta delarna av huset från 1500-talets början, renoverades på 1950-talet. Stadens praktfullaste renässansgård tyckte Gustav VI Adolv som avbröt semestern på Sofiero, for till Ystad och invigde efter renoveringen. Ystads mest fotograferade hus?

Borgmästarehuset på Klosterplan stod tidigare i hörnet av Stora Östergatan och Pilgränden. Det skulle rivas 1907 men när gaveln fallit visar sig gamla muralmålningar från 1500-talets slut med religiösa motiv om Kristi passionshistoria. Rivarna fick tänka om. Huarödaren Karlin på Kulturen i Lund engagerardesig, Ystadsborna bildade en fornminnesförening, köpte huset, flyttade och bevarade det.

I korsvirkeshuset längs Bäckahästgränd finns Ystad Frivillige Bergnings-Corp, eller frivilliga brandkåren (landets första) som bildades 1839, efter en förfärlig stadsbrand i Växjö och strax efter en brand i Revhusen. Först 1850 fick man brandspruta. Numera har man också fyra brandbilar av äldre modell och föreningen ska bevara traditioner, främst sprutmönstringen på torget första lördagen i augusti. Kåren står också för stadsrundturer i brandbil.

Per Hansson kallades Per Helsa eftersom han hade en lemonadfabrik på sin gård. Drycken kallade han blygsamt för Helsan. Detta var 1900-talets första hälft, men handelsgården har rötterna i 1600-talet, har byggts om och ut i omgångar. Per Helsas gård är ett unikt kvarter. En levande historisk miljö.

Kemnerska gården kallas fortfarande Karl XII-huset trots att historikerna slagit fast att Karl XII bodde inte här. Namnet Kemnerska gården kommer av att Lars Daniel Kemner bedrev järnhandel här från 1886. Kemner började som handelselev men blev en av Ystads rikaste med ekonomiska och politiska intressen praktiskt taget överallt.

Erik XIV-huset har ingenting med ärtsoppekungen att göra, men huset flyttades från kvarteret Erik, tomt nummer 14, till nuvarande adressen Lingsgatan. Huset stammar från 1500-talet.

Pilgrändshuset kan vara Ystads äldsta korsvirkeshus, troligen daterat till 1480. Här var det bank och här bodde bankdirektören Ernst Järegård med familj. Hasse Alfredson har berättat för Ernst-Hugo att guiden vid en rundtur i staden stannade utanför huset, pekade och sa:

- Här bodde Järegårds far, han var också en jävla fähund.

Boken kan du naturligtvis fortfarande köpa. Läs mer om den under fliken Böcker och hör sen av dig på mail eller telefon. Välkommen att ringa!
 

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln