Att hamna på gatan

Erik Dahlberg. (Konstnär: David Klöcker Ehrenstrahl)
Erik Dahlberg. (Konstnär: David Klöcker Ehrenstrahl)

Det är svårt att döma människor ur historien om de inte varit några sällsynt råbarkade sällar så de hamnat i samma gäng som Stalin, Hitler, Mao, Pol-Pot och dom.

En av de som jag avgjort fattat sympati för är Erik Dahlberg (1625-1703), även om han var en av arkitekterna bakom den svenska ockupationen av Skåne. Nu sägs det ju att sörmlänningen Dahlberg, född Jönsson, i sin biografi passade på att ge sig själv lite extra ljus, men det är han ju knappast ensam om.

Han skickades till Hamburg som liten för att gå i räkneskola och han stannade ganska länge i Tyskland i de svenska delarna av Pommern. Lite här och lite där. Han var militär i svensk tjänst, han var skicklig med pennan och ritade av många hus och miljöer som bevarats för eftervärlden. Ett exempel är Lillöborgen utanför Kristianstad som sedan förvandlades till grushög och sedan lyftes likt en fågel Fenix ur jordhögarna av gamle museichefen Thorsten Andersson. Genom Dahlbergs pennstift vet vi hur det såg ut på 1600-talets mitt.

När man som jag sitter i Tyskland och googlar får man upp en tysk version av Wikipedia istället för svensk. Det är alltid spännande att jämföra. I den tyska versionen sägs det att Dahlberg lämnade sin tjänst i protest mot Karl XII:s krigföring i Polen. I svenska Wikipedia att han lämnade av åldersskäl.

Om det stämmer att han var i opposition gentemot Karl XII så har han plockat ytterligare poäng.

Varför detta intresse för Erik Dahlberg? Jo, i sommar flyttar jag in på Erik Dahlbergsgatan i Ystad. På torsdag återvänder jag från pandemiexil i Amsterdamn och Hansestadt Lüneburg till Hansestadt Ystad. Det var bara det jag ville säga.

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln