Gröna fanor på röd dag

Feministiska och ekologiska antikapitalister gjorde sina röster hörda på am Sande i Lüneburg.

Håller 1 maj på att återfå en betydelse i samhället? Jag undrar och hoppas på det efter att ha bevistat arbetarnas högtidsdag i Lüneburg idag. Flera hundra människor, massor av dem ungdomar, samlades med någorlunda coronaavstånd och obligatoriska ansiktsmasker för att göra sina röster hörda och synas.

Första Maj förlorade sin betydelse under 60- och 70-talen då det blev ett forum för maktapparaten, regering och fackföreningar, i symbios. Istället för att säga ifrån, kräva reformer och utveckling handlade det mest om att prisa sig själv. Sådant leder sällan framåt och ungefär samtidigt förvandlades arbetaren till tjänsteman och identiteter och tillhörigheter mixades, upplöstes och förvandlades.

Jag tror en hel generation världsförbättrare, åtminstone i Sverige, försvann i ett slukhål ungefär efter Palmes sorti när Bohman och Bildts popupregeringar sålde ut vårt gemensamma Sverige till de som hade pengar. Vilka blev fler. Men ju mer pengar vi fick i våra plånböcker desto mindre benägna blev vi att dela med oss.

Nu anar jag att ungdomen är på marsch igen. Det applåderar jag.

I Lüneburgs demonstrationståg gick Antifa först med sina gröna flaggor efter traktorn med de kvinnliga medlemmarna i Schrotttrommelenorkestern. Sedan kom Linkes och Die Grüne och däremellan en och annan som viftade med regnbågsflagga eller en röd flagga för SPD, socialdemokraterna. Men i första hand var det antikapitalistiska unga som hördes och syntes.

Lüneburg är ett självgott och traditionellt borgerligt litet samhälle med ett växande universitet som kan vara en hälsosam motpol och samtalspartner för framtiden.   

Ryktet om svenska coronaprotester når mig och jag kan bara konstatera att här i Hansestadt Lüneburg där man måste ha ansiktsmask oavsett var man befinner sig i citykärnan, ute (som alla i 1 majtåget) eller inne i de butiker som är öppna, och inga restauranger är öppna för mer än take-away förekom inget gnäll över restriktionerna. Detta trots att incidensvärdet här är beskedliga 72,2 på 100 000 invånare medan det i Sveriges regioner pendlar mellan 218 och 616. Skäms Sverige!

Solidarität ist zukunft.

Solidaritet är framtiden. Låt oss hoppas.
Etiketter: tyskland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln