Här ligger en stad på glid...

Förändringarna på Frommestrasse under bara fem år...

Det löper en spricka genom klinkersgolvet i rummet där jag bor hos Sülfmeistern i Lüneburg. Hela stan sjunker. Alldeles här utanför ligger St Lambertisplatsen. Det är där som förstamajdemonstranterna ska samlas i morgon. Det är en triangulär park i en sluttning.

Förr låg här en kyrka. Den sjönk.

Jag noterade det här fenomenet då jag stannade i Scunthorpeparken för att googla varför parken heter så. Det är en hommage till vänorten i England, inget mer.

Men då upptäckte jag den avspärrade gatan Frommestrasse som löper längs den norra sidan av parken. Det fanns en informationsskylt. Frommestrasse sjunker. Det fanns bilder som visade hur gatstumpen förvandlats på tjugo år från en farbar vilken-gata-som-helst till en djup svacka. Inget slukhål, men.

Husen är borta. Rivna. Kvar står två fina gamla grindstolpar i tegel. De kallas i folkmun för Porten till underjorden. En av stolparna har ramlat men pallats upp på nytt.

Hansestadt Lüneburg har en informativ websida om den sjunkande stan och där berättas att som värst var det 2013 då man sjönk 21 centimeter på Frommestrasse.

Geologen Torsten Trapp säger att rörelserna, inte bara nedåt, ibland också uppåt, beror på att grundvattenströmmar lakar ur saltet och utlöser underjordiska ras. Kalkstenen som ligger ovanpå trycks ned av sin egen tyngd. Torsten har gjort 300 mätställen i stan för att ha koll på rörelserna. Det sker en viss saltlösningsproduktion i Lüneburg fortfarande och åsikterna glider isär som saltkorn om dess påverkan på sättningarna i marken.

Mer om saltproduktionen i Lüneburg finns det på Deutsches Salzmuseum alldeles här intill. Jag måste nog snart gå dit. 

...och så här ser det ut just nu. Porten till underjorden mitt i bild på höger sida av Frommestrasse.
Etiketter: tyskland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln