Nya Sverige, en nederländsk historia

West Indies Company, Amsterdam. Härifrån styrdes världen.
West Indies Company, Amsterdam. Härifrån styrdes världen.

I ämnet svensk historia har vi fått lära oss hur Sverige etablerade en koloni i Nordamerika - Nya Sverige, på Axel Oxenstierna och drottning Kristinas tid. Den varade inte så länge, men är ett stolt minne i läroböckerna.

Jag har själv trampat runt i Wilmington för att ta mig till Old Swede's church och Carl Christofferson Springers grav. Det kan du läsa om ifall du söker i bloggen under november 2020.

Men hur gick det egentligen till när Sverige fick en koloni? För det var nog mer att få en koloni än att skaffa en. Jag läser just nu boken The island of the center of the world av Russell Shorto. Det handlar om staden New Yorks uppkomst och är en spännande historia om hur nederländarna koloniserade Nordamerikas ostkust, köpte Manhattan för en spottstyver av urbefolkningen och retade upp engelsmännen.

Visst hade Gustav II Adolf och hans mannar storhetsideal i vilket sannolikt ingick att synas också på världsscenen, men kunskaperna var få och futtiga och när villiga nederländare så tog hand om saken var den biff. Själv hade kung Gösta den store redan gått in i dimman vid Lützen.

Några direktörer i det nederländska West India Company var gramse över hur kolonin Nya Nederländerna sköttes, eller snarast inte sköttes, och när de kom i kontakt med Oxenstierna fick de sin idé. Att involvera Sverige, kanske redan då med baktanken att det bara vore för en tid, skulle ge dem flera fördelar. Dessutom var det allra viktigaste för dem: business as usual! Vilken flagga som vajade spelade ingen roll så länge pengarna flöt in.

Nederländerna var under 1600-talet världens kosmopolitiska och mest liberala smältdegel där idéer utbyttes, böcker trycktes och vetenskaperna tog form utan hänsyn till grupptillhörighet.

Nya Sverige fick pågå tills Peter Stuyvesant stolpade in med träbenet. Han förekommer i ett blogginlägg februari 2021. I februari 2021 kan du också läsa om Henry Hudson som hittade Hudsonfloden.

En riktigt intressant bok som jag har många sidor kvar av.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln