Få nog av Hamburg på fyra timmar

Hamburg Hauptbahnhof var gränsstationen till äventyret för en ung tågluffare. Här började världen. Eller åtminstone Europa vilket var ungefär detsamma.

Jag tar lokaltåget från Lüneburg en lördag förmiddag i pandemins tid för en dag i Hamburg. Det blir i alla fall några timmar. Det är mycket som inte är särskilt romantiskt i den här klassiska hamn- och horstaden vid Elbe.

Runt bahnhof’en samlas som oftast ett brokigt klientel. Män som alltid funnits där, enskilda eller i mindre grupper. Spanande med mobilen till örat. Jag går lite planlöst förbi rader av frukt- och grönsaksbodar där kommersen är i full gång, sen viker jag av och går på motsatt håll. Minns fasaden på Hotel Atlantic från vykortet far skickade då han var här nån gång på 60-talet.

De som inte har råd med Atlantic ligger i klasar med skitiga täcken runt järnvägsstationen. Några kvarter bortanför rådhuset finns en annan värld. I Neue Wall trängs dyrbutikerna och unga kvinnor står i kö hos Louis Vuitton för att kunna köpa en chic handväska för några tusen euro.

Många butiker är stängda. Viruset håller Fritz und Gretchen hemma.

Jag trivs bäst längs Elbe. Rundtursbåtar, bogserbåtar, ett fyrskepp, en fullriggare och majestätiskt glider ett containerfartyg förbi på väg någonstans.

Vid hamnpolisens rödteglade hus pågår filminspelning. Det ska bli en säsong till av serien Notruf Hafenkante. Påhittade brott och olyckor underhåller trots att det bara är några futtiga kvarter till den äkta varan.

Jag tar trapporna uppför landborgen förbi Hotel Hafen och några kvarter senare är jag på Reeperbahn. Jag plöjer genom den sociala misären, förbi FC St Paulis supportershop och vidare mot Beatles Platz där beatlarna som full-size pepparkaksformar drar ett sista riff. De är vända rakt upp mot gatan med det motsägelsefulla namnet Grosse Freiheit. Missvisande här, där så många sitter fast i missbruk, beroenden och beteenden. Några hundra meter bort ligger Star Club där Beatles lirade för småpengar.

Jag spanar lite efter nischen som John Lennon trycker i på omslaget till sin platta Rock n’ roll, men jag hittar den inte.

På väg tillbaka mot bahnhof’en stoppar jag i mig en currywurst med pommes på Elbepromenaden och halsar en Becks till det. Köper glass och glor på en välvårdad svart folkavagn som får rött utanför den svenska sjömanskyrkan. Fascineras av affären som bara säljer fotogenlampor.

Sen har jag fått nog av Hamburg.

Etiketter: tyskland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln