I skuggan av Leopolds vålnad

Ett handskrivet dokument som berättar att Nils Viktor Andersson utses till polischef i Bombimba i Ekvatorprovinsen och flyttas från Bokatola. Den senare platsen var en av de värst utsatta och våldsammaste platserna i hela Kongo.
Ett handskrivet dokument som berättar att Nils Viktor Andersson utses till polischef i Bombimba i Ekvatorprovinsen och flyttas från Bokatola. Den senare platsen var en av de värst utsatta och våldsammaste platserna i hela Kongo.

För snart två månader sen fick jag ett mail där en producent för en pod undrade om jag kunde vara med i en inspelning/sändning och prata med programledaren om kung Leopold II.

Hen hade förmodligen sett att jag skrivit en bok Detta fredliga uppdrag om förhållandena i Kongofristaten under Leopolds tid.

Jag svarade att jag befann mig i Amsterdam men att de var välkomna att ringa så kunde vi prata om vad de hade tänkt sig.

Än idag har jag inte hört något mer. Ingen respons alls. Jag hoppas att de får ihop sin pod ändå. 

Leopold II är ju ett alldeles särskilt spöke i vår grymma historia. Driven av storvulna koloniala drömmar och en girighet av Guds nåde höll han i det yttersta ansvaret när kanske tio miljoner människor mördades eller fördrevs från sina hem i Kongo.
Journaliststrebern Henry Morton Stanley hade pekat ut vägen för honom. Min egen farmors fasters man, Nils Viktor Andersson från Ballingslöv, var en av hundratals svenska mannar som var Leopolds handgångna män, brandchefen i Stockholm Axel Svinhufvud eldade byar och räknade högerhänder från mördade bybor.

Det här med högerhänderna är inget fenomen som initierades av Kongostatens soldater i Centralafrika vid sekelskiftet 1900. Det hade stoltare traditioner än så, och när Svinhufvud och flera andra vitingar försökte skylla på infödda soldaters vana är det inte sant.

I Surinam, såväl i provinserna som numera är Guyana som i Surinam, skötte kolonialisterna redovisningen av mördade slavar på exakt samma sätt. Ur min kommande bok citerar jag Essequebo och Demerary Gazette från februari 1806:

”Mr Brandes, på plantagen Sousdyk, har anmält till de fiskala myndigheterna att en expedition mot förrymda slavar resulterat i att han dödat två och att en, som i förvirringen flydde till Mr Filéens marker där mötte samma öde. De tre händerna har sänts till Drossard.”

Boken om Guyana, ett falnande Eldorado ges ut i sommar. Så snart du kan beställa får du information här på bloggen, och vill du redan nu försäkra dig om ett ex, maila mig.

Boken om svenskarna i kung Leopolds Kongo kan du köpa via Bokus.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln