Bolívars kompis adjutant i Leipzig

Monstermonumentet i Leipzig.

När jag läser mer om slaget vid Leipzig i oktober 1813 så ser jag att Fredrik Adlercreutz var kronprins Karl Johans adjutant. Fransmannen Karl Johan Bernadotte hade ju valt till svensk kronprins att efterträda sin adoptivfar Karl XIII.

Karl XIII, oftast kallas han mest hertig Karl, var ju bror till Gustav III som mördats, och skulle inte ha blivit kung om inte Gustav IV Adolf hade störtats i en ren militärkupp.

Ett av Gustav IV Adolfs fel ansågs vara att han gick i krig mot Napoleon. Och förlorade. Och Ryssland. Och förlorade. Han blev av med hela Finland till ryssarna och höll på att tappa hela Svenska Pommern till fransmännen. Han gjorde det också men fick tillbaka landsdelen.

Gustav IV Adolf kunde man ju inte ha kvar i rikets ledning.

Den som ledde militärkuppen var Fredrik Adlercreutz pappa, Carl Johan Adlercreutz, som var generalstabschef hos kronprinsen Karl Johan i Nordarmén som förföljde Napoleon från Berlins utkanter och söderut till Leipzig där det stora slaget stod 16-19 oktober.

Fredrik Adlercreutz fick medaljer och grejor och gav sig sedan iväg till Sydamerika där han blev kompis med frihetshjälten Simón Bolívar i Colombia, som täckte både nuvarande Colombia som Venezuela och Ecuador. Han blev utsedd till guvernör i en provins men fick åka hem när Bolívar trillade av pinnen.

Nils Adlercreutz var barnbarn till Don Federico och han blev regementschef för de skånska dragonerna i Ystad fram till regementets upplösmning 1927. Han red till sig ett lagguld i OS 1912 och deltog i första världskriget med tyskarna. Han har en gata på regementsområdet uppkallad efter sig. 

Och farfar är omdiktad i Fänrik Ståhls sägner av Runeberg:

Inför hans öga ligger Siikajokis nejd
Så vinterödslig, som ett lik på båren,
Och för hans tanke än mer ödslig Finlands fejd
Med återtåg i blygd, med strid och ära väjd
Och ryska härens jubelhån i spåren.


Man undrar ju om det var den nesan som gjorde att Adlercreutz stegade upp på kungens kammare och arresterade honom.
En annan Adlercreutz var Luitgard som gifte sig med en stilig officer i Kristianstad och fick livet förstört. Han har också en gata uppkallad efter sig på regementsområdet i Ystad. Han hette Sixten Sparre och blev flickmördare.

Etiketter: finland tyskland sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln