Minnen av völkerschlacht

En klassisk hjältestaty vid Dennewitz.

För tidningen Kristianstads Journalen har jag nu skrivit en artikel om Napoleonkriget 1813 då bland annat Wendes artilleriregemente som förknippas med Kristianstad deltog i slagen vid Grossbeeren, Dennewitz och Leipzig.
Det går att läsa i kommande nummer av KRJ. 
Om Dennewitz skriver jag bland annat:


Dennewitz är en bondby på cirka 300 invånare. Den ligger ännu några mil söderut i Brandenburg. Huvudgatan genom byn ser övergiven ut. Husen är sammanvuxna som radhus, bildar en enda mur ut mot gatan med portar stora nog för traktorer och jordbruksmaskiner. Bondgårdarna är, i motsats till det skiftade Sverige, koncentrerade i byarna.

Vid kyrkan står monumentet som minner om slaget i Dennewitz. En klassisk soldatstaty där general von Bülow, som nu uppgraderats till arméchef, med handen vilande på axeln på en knästående och skjutklar soldat. De står tvärs en övergiven kanon och von Bülow pekar framåt. Mot segern.

En bra bit upp på stenkyrkans fasad sitter siffrorna 1813 som ett magiskt tal som för alltid ska följa Dennewitzborna. Det finns också ett anslag som ber om livsrum för kyrktornets invånare, fladdermöss, ugglor och råkor. Tvärs över gatan ligger byamuseet som har en modell med 1 400 tennsoldater som åskådliggör slaget. Det är dock stängt på grund av pandemin.

Vart femte år klär man ut sig och leker ”völkerschlacht”.
 

Bügatan i Dennewitz.
Etiketter: tyskland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln