Skål kung Gösta, vår kristne martyr

Som skåning är kanske inte Gustav II Adolf den svenska kung som man har störst förtroende för. Men i trakterna av Leipzig har han sina supporters. Det märks på flera ställen.

När jag tagit in på Hotel Carl von Clausewitz i Lieberwolkwitz i stans södra förorter så hittar jag en riktigt god tysk pilsner att skölja ned resdammet med i minibaren. Den heter Ur-Kostritzer och på etiketten ser jag nunan av kung Gösta. Han som brände Vä och spred skräck bland skåningar.

Kostritzern har bryggts sedan 1634 och kallar sig en kunglig tradition sedan Gustav II Adolfs tid. Det är ju inte sant. När bryggarna i Kostritz drog igång jäskaren hade kung Gösta redan kommit i jorden.

På torget i Leipzig pågår torghandel. Ett antikvariat har satt ut boklådor, en knalle marknadsför leverpastej, "sådana som på DDR-tiden" och allting är precis som vanligt förutom att alla har ansiktsmask. Det ser ut som någon stilla scen ur en skräckfilm där monstervirusen snart sveper in och förmörkar himlen, men så är det ju inte. Vid restaurangen Alte Rathaus stirrar kungen stelt på de förbipasserande. Alte Rathaus är spezialausschank för Ur-Kostritzern.

En bit norr om Leipzig finns ett monument över kungen och hans seger i slaget vid Breitenfeld. Där konstaterar man att den svenske kungen var mannen som gav dem religionsfrihet. Sådan har jag aldrig sett honom, men det var ju så när han i 30-åriga kriget stod upp för att försvara Luther gentemot påven. Storgatan genom Breitenfeld heter mycket riktigt Gustav Adolf Allée.

Sen är ju kung Gösta vansinnigt populär strax söder om Leipzig också, där han slutligen ramlade av hästen och dödades vid slaget på åkrarna utanför Lützen. Det får vi återkomma till.

Gustav Adolph kristen och hjälte, står det.
Etiketter: tyskland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln