Riddare på lösblad och andra

Förbigången blev han, Dahlberg. Inte nu längre.

En stor del av kapitlet om Surinam i den kommande boken om Guyana har jag ägnat åt att kartlägga den svenska slav- och plantageägaren Carl Gustaf Dahlberg.

Någonstans hittade jag en uppgift att Dahlberg utsetts till riddare av Svärdsorden. Jag ville ha uppgiften bekräftad och mailade Riksarkivet med en fråga.
Sen googlade jag själv och hittade medlemsmatrikeln för riddarna och letade upp kring 1770. Idel ädel adel och officerer. En orsak till att jag var skeptisk till uppgiften att han skulle ha varit riddare är att ordenstecknet delas ut till officerer, och Dahlberg lämnade officiellt det militära livet som underlöjtnant i den nederländska armén. I den svenska nådde han graden sergeant.

Först hittade jag honom inte och besvärades av att det låg små lappar inlagda i de inscannade sidorna, tills jag studerade en av lapparna närmare. Där fanns han!

Den 27 november 1775 blev han riddare av Svärdsorden. Gustav III var kung. Dahlberg noteras här som "öfverste luitenant" i holländsk tjenst och justitieråd i Surinam. Fint ska det vara. Jag har sett uppgifter både att Dahlberg, förutom överstelöjtnant skulle ha varit kapten och överste.Det går inte att bekräfta. Däremot deltog han i kolonisternas egen milis, som alltså inte tillhörde den reguljära nederländska armén och där skapade han sig möjligen titeln kapten.

Hur som haver. Riddare blev han, som så många andra. Under andra världskrigets första hälft vimlar det av tyska, italienska och finska officerare som blir svenska riddare. En del spanska officerare som lyckades kväsa demokratin belönades också med svensk riddarstatus. I slutet av samma krig hittar jag någon enstaka amerikan. Som om det inte var lika kul längre. Och det var det ju inte.

Kunglig Maj:t står för ordnarna, svarar Riksarkivet efter en dryg månad, och vill jag ha hjälp hitta Dahlberg kostar det 225 kronor per 15 minuter. Fast å andra sidan håller de på max en timme.

Då är jag sedan länge färdiggooglad.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln