Pang i bygget

Bilden från Nobels Krümmelfabrik tog jag för några år sedan då jag strosade runt i skogen.

För någon vecka sedan gick jag upp i vattentornet i Lüneburg och såg mig om i världen. Långt i horisonten skymtade den vita fasaden på kärnkraftverket i Krümmel, vid Elbe.

Svenska Vattenfall äger kraftverket. Inte driver det. För det har stått stilla i ganska många år nu. Det bara står där och kostar pengar. Den allmänna opinionen i Tyskland fick stopp på kärnkraften efter Fukushima i Japan.
Dessutom finns det undersökningar som visade på en förhöjd andel leukemi bland småbarn i området när kraftverket var i drift. Det har däremot aldrig blivit statistiskt säkerställt att det berodde på närheten till kärnkraftverket.

Det vi vet om kärnkraft är att det är ett kolossalt slöseri med pengar. Samtidigt som det binder upp hundratals generationer i framtiden att ta hand om ett mycket giftigt avfall.

I skogen alldeles bakom kärnkaftverket ligger ett annat och mycket spännande stycke svensk historia. Här ligger resterna av den dynamitfabrik som Alfred Nobel ägde och var den plats där dynamiten föddes. Här i skogen finns alltså upprinnelsen till Nobelprisen.

Flera gånger under 1880-talet flög fabriken i luften då man handskades lite ovarsamt med nitroglycerinet innan man lärde sig. Det var till och med så att de tyska arbetarna inte ville jobba för Nobel längre utan svensk arbetskraft importerades. En tämligen outforskad emigrantvåg.

Fabriken ligger i ruiner. Det lastar vi inte Alfred för. Under världskrigen exproprierades fabriken och blev ammunitionstillverkare åt Wehrmacht. Och fullt förståeligt ett mål för brittiska Lancasterbombare. Därför ska man inte tassa ut i ruinerna i jakt på bästa bilden. Det händer än i dag att 75-åriga blindgångare påträffas i Tyskland.  

När jag putsat upp ansiktsmasken och får tillgång till museet i Geesthacht så ska jag berätta mer. Det är knappt tre mil dit.
 

Här står det och kostar svenska skattebetalare pengar.
Etiketter: tyskland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln