Konstrunda i Uelzen

Långfredag åker man på konstrunda.
Jag for till Uelzen som ligger några mil sydostvart, ner mot Braunschweighållet fast inte alls så långt.

Där besåg jag järnvägsstationen.
Vi vita medelålders och lite till män som var barn på 60-talet och hade förmånen hamna i en medelklassfamilj, lekte med elektriska tåg. Märklin. I Tyskland ser jag semaforer, vagnar, järnvägsövergångar och stationshus som skulle kunna vara Märklin lite överallt.

Inte i Uelzen.
Stationshuset pimpades vid millennieskiftet av den rätt udda konstnären Friedensreich Hundertwasser eller till och med Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser för att vara korrekt.
Han sade nått i stil med att den raka linjen är ett jävla otyg, fast han uttryckte det nog elegantare.
Så designade han stationshuset i Uelzen och sen dog han. Hundertwasser var österrikare till födsel och nyazeeländare i graven.

Det är många runda hörn och krumbukter, en del lutande golv. Mycket glansig mosaik, pelare och lite moskékänsla över stationsbyggnaden. Så var Hundertwasser också inspirerad av Marocko. Herrtoaletten är ett mästerstycke och jag är glad jag var nykter då jag var där...

Uelzen i övrigt:
Tja. Det är en rätt charmlös liten håla som tydligt kompenserar detta med konst. Det står 21 bautastenar i granit i city sedan 2008, dekorativt målade i näst intill grafittistil av Dagmar Glemme, från Halland (tror jag).
Långfredag är det mesta utom eiscaféerna stängt. Det är två grader och snålblåst om nacken. Även jag avstår glassen.

I parken där Sigge väntar står en stor bumling enbart med texten 17 juni 1953. Det är allt. Alla vet. Dagen för folkupproret i DDR.

Inte bara väggarna, även golvet lutar på toa.
Inte bara väggarna, även golvet lutar på toa.
Etiketter: tyskland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln