Då general Rothwein besegrade Öl-Göran

Dömitz fästning.

Det trettioåriga kriget är ett svart hål i mina historiekunskaper. Jag vet att Gustav II Adolf dog 1632 vid Lützen - som ligger en bra bit härifrån, neråt Leipzig till, att det mäklades fred i Osnabrück, en bra bit mot sydväst, och att dom red fram och tillbaka över hedar och kullar och stred. Ingen visste riktigt med vem, varför eller vart de var på väg.

Under dagens utfärd längs Elbe hamnade jag vid renässansfästningen i Dömitz i Mecklenburg-Vorpommern, gamla DDR.

Fästningen har anor från Albrekt av Mecklenburgs tid, minsann. Om det sen är samme Albrekt som var svensk kung ett tag låter jag vara osagt. Vi pratar 1300-tal.

Den 22 oktober 1635 var Johan Banér på väg hem från Magdeburg med 30 000 man. För att hindra svenskarna ta sig norrut beslutade sachsarna sig för att anfalla Dömitz, som hölls av svenskarna. På det viset skulle de inte kunna retirera via det här brohuvudet vid Elbe. Men Banér skickade 7 000 man med fältherren och skotten Patrick Ruthvein i spetsen och denne anföll med sitt kavalleri samtidigt som de belägrade svenskarna slog sig ut från fästningen. Tyskarna satt mitt emellan i den berömda rävsachsen.

På slagfältet föll omkring tusen man, nästan bara sachsare, och 2 500 togs till fånga.

Legoknekten Ruthvein for senare hem till Skottland. Av mannarna där kom han att kallas för Rothwein då han var gravt alkoholiserad. På andra sidan i slaget vid Dömitz stod kurfursten av Sachsen, Johan Georg I - som svenskarna kallade Öl-Göran för hans intressen i livet. Kanske inte så konstigt det upplevdes som dimma i Lützen...

Man kan glo på murarna av fästningen, gå in på borggården eller på egen risk trampa runt utanverken. Den är byggd som en pentagon med fem utstickande hörn. Man kan också lyssna på grodorna i vallgraven.  
 

Etiketter: tyskland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln