Drömmen om Eldorado

El dorado - den förgyllde!
El dorado - den förgyllde!

Yes!
Jag har skrivit klart boken om Guyana. Nu ska den bara redigeras. Läser ikväll, låter vila en vecka och sen redigering i full fart. I sommar ska du kunna köpa boken som har arbetsnamnet

GUYANA
rapport från ett falnande Eldorado

Här ett utsnitt om just Eldorado:


Legenden om guldstaden Eldorado, eller rättare el dorado (den förgyllde), är för evigt förknippad med Guyana. Den drev massor av äventyrare ut i djungeln på jakt efter guldet som skulle finnas där.

De spanska conquistadorerna trampade stigar upp och ned över Anderna, slog sig fram i djungeln och plaskade genom bottenlösa träsk i sin jakt på det gömda guldet.

Sedan sir Walter Raleigh hade banat väg för den brittiska koloniseringen av Nordamerika, öppnat Virginia, och blivit världens första tobakslobbyist hörde han 1594 talas om ett rike av guld i Sydamerika och gav sig av till Guyana för att finna detta Eldorado.

Raleigh hittade ingenting men lyckades ändå åstadkomma en bok som ytterligare byggde på och spädde ut legenderna och berättelserna om detta Eldorado. Det var tillräckligt för att han skulle släppas ur Towern där han hamnat efter ett misslyckat försök att störta kung James I.

Girigheten lossade bojorna på Raleigh i det berömda fängelsetornet i London, finansierade en ny expedition och 1616 seglade han mot Guyanakusten igen. Den här gången gjorde Raleigh bort sig på allvar då hans män gav sig på en spansk utpost och bröt det fredsfördrag som fanns mellan Storbritannien och Spanien. Raleigh tog smällen, åkte hem och avrättades.

Historierna om Eldorado som Raleigh snappade upp från ursprungsbefolkningen och spanjorerna härrörde sannolikt från berättelser om en hövding i en by i Colombia som i en invigningsrit täckte sig själv med guldsand och sedan dök i en sjö för att rena sig.

Etiketter: karibien guyana

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln