Pråmskeppare och ingenjörer

Det blir långa cykelturer i marssolen med utgångspunkt från Lüneburg. En av dem hamnade jag vid Scharnebeck. Ett förträffligt tyskt ingenjörsarbete, som jag berättade om då polaren Per och jag passerade här under vår walk across Europe 2016. Jag skrev så här i min bok Till fots genom Europa:

Lüneburgerheden blev en ganska trist upplevelse. Inte minst på grund av vädret. Inte många grader i luften, snålblåst och regn som tidvis övergick i hagel. Jag bar min tjocka ylletröja och anorak och drog regnskyddet över ryggsäcken. På det viset höll jag mig och grejorna förhållandevis torra hela tiden. Vid något tillfälle sökte vi lä för vind och regn i en snårskog.

Det enda intressanta var att vi en längre bit gick parallellt med pråmtrafiken på Elbe-Seitenkanal, som byggts i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet, under det kalla krigets allra kallaste dagar. Kanalen skulle ha flera funktioner. Förutom att den skulle göra västtysk flodtrafik oberoende av DDR så var invallningen, som vi traskade på, tänkt att utgöra stridsvagnshinder för eventuella invasionsarméer österifrån.

Jag erkänner att jag har en klockarkärlek för kanaler och pråmtrafik efter den svartvita franska TV-serien ”Mannen från Picardie”, som sändes för många år sedan och som handlade just om livet som pråmskeppare i norra Frankrike. Mycket musettedragspel, Gauloises och pastis. Pråmskepparlivet är en centraleuropeisk företeelse, med lätt romantisk anstrykning, som vi inte har hemma.

Vid kanalen, knappt en mil från Lüneburg, finns en enorm slusshiss, Scharnebeck, där de fullastade kolpråmarna skickas 38 meter rakt upp i luften. Ett fascinerande skådespel som vi dröjde i regnet och kylan för att beskåda. Vi följde pråmen Castor av Hamburg genom hela processen. Strax därpå mötte vi systerpråmen Pollux. Eller snarare broderpråmen, då ju Castor och Pollux var Jupiters tvillingsöner.

Just vid det här tekniska underverket korsar många cykel- och vandringsleder varandra. Där såg vi tre olika skyltar som pekade mot Lüneburg. En visade 10,7 kilometer till Lüneburg, en annan 10,0 och en tredje 8,7 kilometer.

Hela serien L'homme du Picardie finns på youtube. Ett smakprov.
 

Etiketter: tyskland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln