Från danska kungar till CIA

Torii Tower utanför Dannenberg. En gång BFBS sändartorn. Nu mobil och TV-master och lite lagom övervakning av NSA.

Lockad av den gamla skallampans ljus for jag iväg till Dannenberg som ligger cirka fem mil öster om Lüneburg. Därifrån sändes en gång i tiden BFBS, den brittiska ockupationsmaktens radiostation.
En brittisk variant alltså av Robin Williams "Good Morning Vietnam"-show, som sändes på AFVN, Armed Forces Vietnam Network.

På 90-talet snappade jag upp programmet från BFBS från Dannenberg på FM. Minns två frekvenser 93 och 103 MHz. Tror en av dem var Bielefeld. Den 
andre i Dannenberg. Just nu lyssnar jag på BFBS Germany. På datorn. Som man gör idag. 

Innan jag letar upp sändaranläggningen blir det en promenad i Dannenberg. Många fina gamla hus, men Hotel Alte Markt är utbrunnet. Mitt i Stadtmitte, alldeles vid Lutherkyrkan. Hela kvarteret är avspärrat och taket borta. Svartbrända takstolar står nakna. Jag sniffar efter brandlukt men märker ingenting. När jag sen googlar så behöver rubriken Inferno in Dannenberg innenstadt ingen extra förklaring. Fast det brann i oktober 2018. Med tysk effektivitet i tanke undrar jag varför det fortfarande står kvar så här.

Jag flanerar vidare, äter en döner för fyra euro och studerar Valdermartornet, som är den enda resterande delen av Dannenberg slott. Ungefär som Kärnan i Helsingborg. Här satt vår danske kung Valdemar Sejr i förvar i två år på 1200-talet.

Sedan jag förgäves försökt få ut en 50 cents ädelsten ur ädelstensautomaten så låter jag Sigge ta mig till sändaren som ligger sju kilometer ut i skogen, en bit från Gusborn. De här annorlunda sändarmasterna byggdes av amerikaner 1972. Egentligen var de avsedda för Vietnam, men av kända anledningar spårade de planerna ur, så tornet som kallas Torii Tower på grund av likheten med en japansk så kallad torii-port sattes upp här. 

Härifrån sändes BFBS program ut. Samtidigt var det under kalla kriget på grund av sin närhet till den gamla järnridån också en avlyssningsstation. Vilket amerikanerna fortsatte med - fortsätter med. I en artikel i Elbe Jeetzel Zeitung skriver man 2014 efter avslöjanden om NSA:s avlyssningar av all möjlig radio-, telefoni- och internettrafik att det skedde härifrån - och kanske fortfarande sker. En som man säger glokalnyhet.

På något sätt känns BFBS och kalla kriget som "gamla goda tiden" när man idag försöker föreställa sig hur militära och statliga myndigheter övervakar oss.
 
Jag beslutar mig för att övervaka tillbaka, knäpper en snabb bild med mobilen och så Sigge jagar hem till Lüneburg. Vi har tvättid.
(Troligen har NSA noterat min bild och pillat in den i arkivet under rubriken Tell, långt innan torktumlaren går igång.)

I Valdemarstornet satt Valdemar Sejr fången.
Infernot var 2018.
Infernot var 2018.
Jag hade tänkt mig en smaragd för 50 cent, men det smög sig.
Etiketter: tyskland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln