Det går lika bra med selleri

Det går också bra med selleri... Det går också bra med selleri...

Det är parlamentsval i Nederländerna. I går, i dag och i morgon. Man kan cykla in i vallokalerna.

Men det är svårt att engagera sig i en valrörelse som har 37 partier, ett flertal populistpartier och en premiärminister, Mark Rutte, som är före detta mellanchef i ett bolag som tillverkar jordnötssmör, som suttit i ledningen i tio år och tros ta hem segern igen. Kanske ännu lite starkare.

Ruttes parti har förkortningen VVD, Folkets parti för frihet och demokrati, och är en sorts allmänborgerlig rörelse, lite mer till höger kanske än i mitten. Kallas av BBC för ett center-höger-liberalt parti. 

Det finns ett och annat att ta hand om. Coviden ökade senaste veckan med 24 procent samtidigt som medborgarna samfällt har tröttnat på restriktioner, stängda krogar och utegångsförbud.

DutchNews gör spådomen att femton av partierna tar någon av de 150 platserna i parlamentet. Alltså ett ganska litet parlament (svenska riksdagen har ju 349 snubbar och snubbor att avlöna) och koalitioner är ett måste för att få ihop det.

Intressant möjligen är att Volt kan komma att göra entré i det nederländska parlamentet. Det är ett av de partier som setts mest i valrörelsen så här långt. Volt är en alleuropeisk rörelse med säte i Belgien som propagerar för ett starkare EU, en sorts Europas Förenta Stater med större ansvar för regioner och storstäder, samtidigt som man säger sig vara ett socialliberalt center/vänsterparti. Har kallats hipsterrörelse.

Blir det högre spänning med Volt i riksdagen? Frågar man sig på läktaren.

Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln