På gränsen

Snacka om Bordershop!

Jag är i Baarle. Ena minuten i Nederländerna. Den andra i Belgien. Går jag på trottoaren är husen på högra sidan i Belgien och de på andra sidan i Nederländerna. Plötsligt svänger gränsen snett över gatan och skär rakt in i ett hus.

Baarle-Nassau heter de nederländska delarna.
Baarle-Hertog de belgiska.

Apoteket med röda hjärtat på dörren ligger delvis i det ena landet och delvis i det andra.
I dryckesaffären Biergrens skär gränsen snett genom hela affären. Min värd berättar att när covidrestriktionerna satte igång och Belgien och Nederländerna valde olika vägar fick man vara lite kreativa.

I Biergrens satte man upp en vägg och höll den belgiska delen öppen då inga restriktioner fanns. När belgiska politiker slog igen och de nederländska öppnade så öppnade butiken en annan ingång bara och lät folk handla i den del som var öppen.

Han berättar också om sonen som är nederländare och alltså har utegångsförbud efter kl 21 på kvällarna, medan hans hustru är från den belgiska delen och kan vara ute till midnatt. De stoppades en kväll av polisen men eftersom sonen då hade hund fick han vara ute. Men polisen kan inte hålla reda på vilken gata utegångsförbudet gäller så man kör efter nationalitet.

På infarten till Baarle får man reda på att detta är en stad men två kommuner, 30 enklaver och två länder. Hela Baarle ligger i Nederländerna, men spridda enklaver tillhör alltså Belgien och i några av dessa enklaver finns det i sin tur nederländska områden. Snurrigt är bara förnamnet.

På bensinmackarna i centrum var det kö. Bensinen i Belgien är styvt två kronor billigare per liter och bilister från södra Nederländerna kör till Baarle och tankar. Det finns en mack i den nederländska delen. Han har få kunder.

Författaren CJ Charpentier har skrivit om ett besök i Baarle i sin bok Hazeldonk Express.

Ring på till vänster och belgaren tittar ut, ring på till höger och holländaren öppnar. Samma dörr.
Här går gränsen rakt in i entrén till apoteket.
Etiketter: belgien nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln