Here is Hilversum

Radiogatan i Hilversum.

Hilversum - ortsnamnet lyser lika klart som någonsin skallamporna gjorde under decennier. Hilversum var Nederländernas svar på Hörby, på Kalundborg, på Droitwich och alla andra spännande platser som de gamla radioapparaterna skröt med att de kunde ta in.

Kortvåg.

För femtio år sen satt jag på golvet i pojkrummet, skruvade på en liten Aga i ljus bakelit. Knaster, knaster då jag tryckte ned knappen för kortvåg. Sen kom musiken. Det var söndag förmiddag.

Tom Meyer annonserade Happy Station, den glada stationen. Det var Radio Nederland från Hilversum. Tom var extremt populär på kortvågen med fans över hela världen och jag satt många söndagar och lyssnade på honom. Han sände dessutom en spansk upplaga La estación de la alegría för lyssnare i Spanien och Latinamerika. Han var tidigt flerspråkig men lärde sig spanska på sex veckor för att fixa också det programmet.

En aforism snappade jag från Tom Meyer och den delar jag ut ibland utan att ge credit, men det är alltså Tom som ofta klämde i med:
"Smile - even though it kills you, and you will die with a silly grin in your face".

Så när jag hämtade Sigge ur ett garage i södra Holland idag och körde tillbaka till Amsterdam så kunde jag inte låta bli att svänga inom Hilversum. Jag var där 1976 senast, deltog som publik i ett livesänt Happy Station. Nu finns inte Radio Nederland, det nederländska utlandsprogrammet, kvar längre. Kortvågen har sinat.

Hilversum  har numera en hel Media Park med radio och TV-stationer, filmstudios och annat. Statliga public servicekanalen NOS har ett stort betongkomplex. Fruktansvärt fult med en vit fasad som fått svarta ränder av fukt och alger. Det ser förfärligt ut. Radio Nederland Wereldomroep sände sina sista program 2012. Så det är svårare att göra som Tom Meyer alltid uppmanade sina lyssnare:

- Stay in touch with the dutch!
 

Statliga NOS, Nederlandse Omroep Stichting huserar i Hilversums Media Park i en betongbunker á la parkeringtsgarage .
Statliga NOS, Nederlandse Omroep Stichting huserar i Hilversums Media Park i en betongbunker á la parkeringtsgarage .
Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln