Septembernatten 1735 vid Haarlemmersluis

Dagen efter bilden togs läste jag om Peter Artedis drunkning. Sannolikt just här vid Haarlemmersluis.

Telefonen ringde. Jag hoppade av Molly, min cykel. Innan jag på nytt besteg henne passade jag på att ta ett snapshot av den fina amsterdamska miljön vid Haarlemmersluis vid Singel.

Dan efter plumsade jag bildligt talat ned i kanalen igen, just där jag hade tagit en bild. Mitt surfande gjorde halt vid en intressant artikel om Peter Artedi, iktyologins fader, från Ångermanland. Iktyologi är vetenskapen om fiskarna. Jag hade inte ens hört namnet dagen före, men...
...han föll i kanalen och drunknade i september 1735, troligen exakt vid Haarlemmersluis.

Riktigt spännande blir det när jag läser den amerikanske professorn, tillika iktyologen, Theodore W Pietsch bok The curious death of Peter Artedi (2010).

Han svär i kyrkan och frågar rakt ut om det bara var en olyckshändelse.

Ur skuggorna lösgör sig ingen mindre än Artedis vän och kollega, Carl Linnaeus som samtidigt med Artedi befann sig i Nederländerna och höll på att övertala sin vän att få ta del av dennes forskning för att inlemma i sin Systema Naturae.

Peter Artedi satt på de bitar som Linnaeus saknade.

Artedi bjöds på fest hos gemensamme bekantingen naturaliesamlaren Albertus Seba (som hade en sådan enorm samling av zoologi i sprit och montrar att det går kalla kårar längs ryggen på en) i dennes hus på Haarlemmerstraat 110. Det krökas på rätt bra under kvällen och när Artedi vacklar hem bär det sig inte bättre än att han står på huvudet i kanalen och hittas död dagen därpå.

Linnaeus är inte med på festen då han huserar på godset Hartekamp ute på landet. Det är däremot Claes Sohlberg som är Linnaeus allra bäste vän och framgår det av författarens subtila blinkningar, eventuellt också älskare. Sohlberg bryter upp från festen samtidigt med Artedi.

Pietsch skriver boken ur ett jag-perspektiv där en äldre Carl von Linné berättar historien om sig själv, om vänskapen med Artedi och om tiden i Nederländerna.

Det fanns en muntlig överenskommelse mellan vännerna att den som överlever den andre skulle ta hand om den dödes manuskript och publicera dem så att forskningen kommer alla till del.

Detta blev Linnaeus uppgift. Det gjorde han. Men först efter tre år och efter att han själv använt sig av Artedis forskning, lagom omstuvat, för att slutföra sitt eget praktverk Systema Naturae och ytterligare några andra böcker. Först sedan Linnaeus berömmelse färdats över världen och hans namn fått evig stjärnstatus låter han publicera Peter Artedis verk om fiskarna. Uppmärksamheten blir därefter.

Det är ingen vacker bild av Carl Linnaeus som tecknas i Pietsch bok. Frågan är hur nära sanningen han kommer.
Artedi var en av manusförfattarna till föreställningen om livet och naturen men det blev Carl von Linné som ensam bugade för applåderna.

Motiv fanns alltså. Det finns andra konstigheter i den här soppan men mer berättar jag inte.

Läs själv:
Pietsch, Theodore W. The curious death of Peter Artedi (2010)

Boken finns översatt till svenska av Hans Aili men är dock inte utgiven. Författaren har välvilligt låtit mig ta del av manuset.

Detalj av huset på Haarlemmerstraat 110 där Albertus Seba höll dryckeslaget som blev så fatalt för Peter Artedi.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln