Att ligga för Pampus

Pampus, som ön ses från Muiden.

En bit utanför Amsterdams stadssportar hittar man i en ring runt staden med jämna avstånd de fort som utgjorde huvudstadens försvarslinje - Stelling Amsterdam. I dag är hela millevippen, 46 fort, förklarat som världsarv av FN.

Ett av dem utmärker sig lite mer än de andra. Det är ön Pampus som ligger i inseglingsrännan till Amsterdam. Fortet är byggt på en ö som är byggd på en sandbank. Här hamnade de gamla segelskutorna i väntan på högvatten på den tid det begav sig, de låg för Pampus, som det hette.

Det tog tio år att bygga Fort Pampus med ö och hela baletten stod klar 1897. Ett utmärkt läge, men ett jäkla jobb. Inte har fortet kommit till användning i krigstid heller. Under första världskriget var Nederländerna neutralt och när det var dags för det andra så hade man redan skrotat anläggningen.

Sista vintern under andra världskriget var förfärlig för nederländarna med brist på mat, värme och annat. Då rodde man ut till Pampus och högg ned vartenda träd. Tyska ockupationsmakten började få ont om stål, så tyskarna rodde ut och plockade med sig allt av metall. Ön formligen strippades på både det ena och det andra, vilket inte hindrade studenter från en ockupation under 1962, där de satt på Pampus, spelade Beatles och lät håret växa.

I dag är Pampus en turistattraktion och man kan ta sig dit ut med båt från Amsterdam eller från mysiga Muiden, öster om Amsterdam. Vill man kan man hyra hela ön och festa på fästningen.

Vesting Muiden dateras så långt tillbaka som 1577. Det är ett av de 46 fort som utgör Stelling Amsterdam.
Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln