Mellan Hägg och Hägg

Artilleristen Lars Ingemund Hägg på lönelistan hos Sociëteit van Suriname. Visst är det snyggare än ett av dagens excelark?

Jag skriver om Surinam i min bok om Karibien, eller rättare sagt, Guyanaländerna. En av källorna till ett kapitel om svenske slav- och plantageägaren Dahlberg är Daniel Rolanders dagbok från sin tid som Linnés apostel i Sydamerika.

Han skrev en fantastisk dagbok som för en handfull år sedan översattes från latin till svenska av James Dobreff, Arne Jönsson och Helene Schmitz. Boken heter Ur regnskogens skugga. Ett praktverk.

När Rolander lämnar Ystad hamn för den stora resan till Paramaribo via Amsterdam har han sällskap av Dahlberg, dennes syster Magdalena, en herr Vult och en Lorentz Hägg.

När jag i min forskning söker i rullorna hos Sociëteit van Suriname som ägde och styrde i kolonin hittar jag artilleristen Lars Ingemund Hägg, som skulle ha dött 1760 och ligga begravd i Fort Zeelandia i Paramaribo.

Jag googlar Lars Ingemund Hägg för att eventuellt hitta mer om denne okände soldat. Och får träff på en med nästan samma namn - en liberal debattör i 2000-talets Sverige. Sannolikheten att de båda inte skulle vara släkt är liten, så jag mailar dagens Ingemund Hägg. Denne vet ingenting men sätter egna kunskapare på spåret. Som hittar en artillerisergeant Lorents Hägg som föddes i Visby 1730. Då gör jag också kopplingen till den Lorentz som Rolander träffade i Ystad och hade följe med på resan. Just det, Lars på latin är ju närmast Lorentz.

Ingemund Hägg d.y.'s släktforskare hade kört fast vid att Lorents försvann i Holland. Jag kunde bidra med att han faktiskt kom en bit längre. Han deltog i maroonerkrigen i Surinam, levde några år på en osannolik plats i en lika osannolik tid innan han avled och begravdes på Fort Zeelandia. 

Lars Ingemund Hägg d.ä. visade sig vara Ingemund Hägg d.y.'s  farfarsfarfarsfarbror. 

Det blev fem rader i min bok och en ny notering i det Häggska släktträdet.
 

Fort Zeelandia i Paramaribo har en blodig historia från 1980-talet. Här ska Lorentz, eller Lars, Hägg ligga begravd.
Fort Zeelandia i Paramaribo har en blodig historia från 1980-talet. Här ska Lorentz, eller Lars, Hägg ligga begravd.
Etiketter: sverige karibien surinam

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln