Fortsatt lockdown

Max två klantar i vinkel. Alltså kunder i butiken, men så mycket nederländska kan du väl?
Max två klantar i vinkel. Alltså kunder i butiken, men så mycket nederländska kan du väl?

Myndigheternas presskonferens idag gav precis det resultat som ingen vill ha i Nederländerna. Det är fortsatt lockdown som gäller. Åtminstone fram till 15 mars. Då är det dessutom val.

Jo, en lättnad blir det som kommer att märkas. Nederländarna kommer att bli fina i håret, för frisörer och nagelverkstäder får öppna, liksom kiropraktiker och några andra udda yrkesgrupper.

Krögarna får fortsätta sälja take-away käk bakom ett bord i entrén och alla andra butiker, förutom livsmedelsaffärerna och apoteken, får hålla fortsatt stängt. Man ska kunna ringa och beställa varor och sedan hämta det, men det är allt. Vi behåller masken på och vi räknas i butiken.

Ändå tror jag att det känns som om det sker en uppluckring hela tiden. Att butiksinnehavare och krögare tar för sig lite i taget. I dag var jag i Haag. Där köpte jag en bok i en bokhandel. Såg boken i fönstret, dörren var öppen, fast det var avstängt in i butiken. Bakom en glasskiva satt bokhandlaren och när jag mumlat fram vilken jag ville ha genom masken så gick affären smidigt.

Frågan är hur protesterna kommer att bli framöver. Det har tidigare varit oroligt och i söndags var det återigen tusentals människor på Museumsplein som demonstrerade, eller bara njöt av det vackra söndagsvädret. Även i Vondelpark hade tusentals amsterdamare bestämt sig för att söndagspromenera.

Tredje veckan i februari steg antalet covidfall med 19 procent i Nederländerna.

Vilken bok jag köpte? An atlas of extinct countries av Gideon Defoe.
 

Kreativ protestant i parken vid Museumsplein i söndags, 21 februari.
Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln