Spår efter St Olof

Det fanns en gång i tiden en stadsport i Amsterdam som hette St Olofsporten. Den är inte kvar, men varje gång jag traskar Zeedijk i Chinatown mot järnvägsstationen så passerar jag St Olofssteeg, en liten tvärgata ungefär där porten fanns.

Porten revs när stan växte och bredde ut sig.

Så då är frågan – vilken Olof handlar det om? Är det han som spökar på Österlen, St Olof, alltså Olav Haraldsson som säkerligen hade varit lika förvånad som jag över att han genom årtusendet som gått fått tillnamnet ”den Helige”. För att inte tala om vad många av hans kollegor på tiden hade tyckt...

Jag ser inget heligt med Olav men slaget vid Stiklastad i Norge då Olav aldrig mer reste sig räknas som kristendomens befästande i vårt västra grannland och det har väl kyrkan sett som angeläget att högtidlighålla och ett litet helgon då och då kan vara bra att sticka till församlingen. Däremot sägs det ingenting i de kyrkliga annalerna om att han eventuellt mördades av sina egna. De hade väl tröttnat på honom.

Olav kallades under sin levnadstid istället för Olav Digre, vilket lär kunna översättas till ”den tjocke”.

När Knut den store, Harald Blåtands barnbarn, Sven Tveskäggs påg, var i England och regerade for Olav Haraldsson till Själland tillsammans med svågern och stockholmaren Anund Jakob där de förgrep sig och levde jävel. Knut for hem och svågrarna gömde sig i Helge å, troligen en bit söder om nuvarande Kristianstad. Massgravar vid Åsum tyder på att det kan vara Olavs, Knuts och Jakobs mannar som stupat där. Året var 1026.

Knut vann och Olav drog hem till Norge, men när Knut kom dit två år senare stack Olav igen. Den här gången till Novgorod och kusiner i Ryssland. Hur det var så återvände han hem för att försöka restaurera ett skamfilat rykte, men kom inte längre än till Stiklastad.

Over and out.

Det sägs att Olav Haraldsson döptes, eventuellt konfirmerades, i katedralen i Rouen. Där ligger skåningen Gånge-Rolf i en stensarkofag. Han måtte ha vänt sig flera gånger när Olav var i närheten.

En annan Olav var ju Olav Tryggvason, han som kallades Kråkben och var konge i Norge några decennier före den helige tjockisen. Han stöp av båten i slaget vid Svolder år 999. Liksom den siste skånske kungen Strut-Harald gjorde. Var Svolder ligger är fortfarande okänt, men historikerna gissar på Ven i Öresund, möjligen Rügen eller i närheten av Mön.

Ja, sen är det ju inte ens säkert att St Olofsporten i Amsterdam är uppkallad efter norrmannen. Det kan vara St Odolphus som åsyftas, ett mer lokalt helgon som särskilt värnar om kanalerna. 

Att St Olof på Österlen är uppkallat efter Olav Haraldsson är väl däremot riktigt. Det handlar om källan och legenden och kyrkans behov av idoler.

Källkritik: Det mesta jag har skrivit här kan rådbråkas av historiker och forskare. Vi är inte säkra på årtal, vet inte var Slaget vid Helge å hölls, var Svolder ligger, om Olav mördades av sina egna eller om Gånge-Rolf var skåning eller ens om det var han som invaderade Normandie och kom att kallas Rollo. Det kan ju vara en god historia i alla fall.

Här ligger skåningen Gånge-Rolf i katedralen i Rouen.Eller, ja? Dick Harrison tror att Rollo och Gånge-Rolf var två olika personer. Rollo var dansk (alltså möjligen skåning), Gånge-Rolf norrman.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln