Konsten att säga förlåt

Det är ungefär tolv minuter till Oosterpark från mitt boende längs Amstel i Amsterdam. 1000 steg.

Oosterpark ligger i ett område med mångkulturellt boende, som det så vackert heter. Här står också sedan 2002 ett monument som minner om det nederländska slaveriet som pågick i Surinam till 1863, även om de "fria" slavarna var tvungna fortsätta arbeta på plantagerna ytterligare ett decennium. Det är konstnären Erwin de Vries som gjort bronsmonumentet vilket du ser en del av här ovan.

Den 1 juli varje år uppmärksammas slutet på slaveriet just här i Oosterpark i en nationell manifestation som kallas Keti Koti vilket betyder att bryta kedjorna.

I nätbaserade Dutchnews.nl refereras en undersökning som gjorts bland nederländare om huruvda det är dags att också offentligen be om ursäkt för att man under 250 år tvingade miljoner människor till slaveri i kolonierna. Ett slaveri, och ett mördande, som födde välfärd för de få.

Överraskande kanske är att i runda slängar bara drygt hälften av befolkningen tycker att det är något att be om ursäkt för. Det svarade 56 procent. Resten tycker inte det. I gruppen utlandsfödda eller med utlandsfödda föräldrar ser man allvarligare på saken. Cirka 68 procent vill se en ursäkt. Intressant, men kanske inte så överraskande, är också att de från Surinam och Karibien i högre grad vill se ursäkten (70%), medan de indonesienfödda bryr sig betydligt mindre (54% tycker inte det är på sin plats).
En ursäkt handlar om att medvetandegöra historien och i sin förlängning ta kampen mot dagens rasism, men så många som 45 procent av de som inte ville se en ursäkt motiverade det med att det skulle innebära ytterligare polarisering av landet.

I ena hörnet av Oosterpark ligger lämpligt nog det stora Tropenmuseum, tropikmuseet, med kolonialherrarnas samlingar. Dit ska jag gå när lockdown är över. Diagonalt tvärs parken ligger Bar Bukowski. Där ska jag sitta sen, ta en öl och låta aforismerna flöda.

Nått i stil med det som Bukowski själv sade. T.ex.:
"Nine-to-five is one of the greatest atrocities sprung upon mankind. You give your life away to a function that doesn’t interest you.” 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln