1700-talets expats

I Surinams regnskog hittar jag en skabbig skylt som berättar om Daniel Rolanders besök och hur han beskrivit den här dadelpalmen 1755. Fast skylten är från 2009

Daniel Rolander var en av blomsterkungen Linnés apostlar. Han for iväg till Surinam tillsammans med, och på inbjudan av, förre korpralen Carl Gustaf Dahlberg som gifte sig till plantager, slavar och rikedom.

Rolander var väldigt speciell och hans dagbok från Surinam som översattes från latin för bara en handfull år sedan är en guldgruva för att få en inblick i livet i 1700-talets Surinam. Spännande läsning i researchen för min kommande bok.

Rolander funderar lite på om det är klimatet som förryckt de vita européerna, eller varför de beter sig som de gör, när de är utomlands.
För de har, enligt Rolander:

”… hemfallit åt enfaldigt lättsinne, arrogans, lyxbegär, förtal, grälande och förakt för andra...
De slösar bort tiden med pratande, skrytande och ständigt drickande, särskilt av brännvin tillverkat på enbär, Juniperus communis. De förslösar tiden med att plåga de svarta tjänarna med olika slags spratt, löjliga gester, påhittade kränkningar och tusen slags straff…
En bagatell kan ge upphov till ett gräl, och man kan få se dem under skrik och flitigt svärande angripa varandra med knytnävarna eller påkar...”


Låter som en vanlig charter...

Etiketter: karibien surinam

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

  • per rehnberg » Att ligga för Pampus:  ”Fint skrivet som vanligt. Hoppas du har det bra! Hankar mig fram sjölo,/ Per”

  • tell » Rijksmuseum och slavarna:  ”Jo, så är det Pelle. Vi sitter alla i samma båt och skjuter på pianospelaren, el..”

  • Pelle » Rijksmuseum och slavarna:  ”Ja, Holländarna har mycket att dölja, men wtf, hela europa + Amerika höll ju på...”

  • Per » Gränslöst:  ”Hej du, Jaha, då var du i Amsterdam. Hoppas allt är väl och hälsa Jullan. Ps Lot..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln