Anarkister?

Staden Amsterdam har sedan 1975 sin egen flagga som symbol. Det är en enkel, trist och särdeles ful historia som för tankarna till anarkister och hemliga sällskap av enögda samhällsomstörtare.

Tyvärr Amsterdam, utmärkelsen "badass flag" som erövrades 2015 är i allra högsta grad relevant.

De tre kryssen ska föreställa Andreaskors och finns också på staden Amsterdams vapensköld. Det svarta fältet i mitten ska representera floden Amstel, som just nu blänker blåbrun med solglitter alldeles bakom min rygg.

Även om flaggan blev officiell först 1975 så fanns den hissad redan under OS 1928 som en symbol för staden. I dag när det är match mot AZ Alkmaar bär lagkaptenen för AFC Ajax den amsterdamska flaggan som sin kaptensbindel. Färgerna och korsen ger fortfarande dåliga vibbar i denna stad som är så uppenbart ambivalent i sin uppfattning om sig själv.
   

Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln