På lånad fiets

Två av de ord jag kunnat på nederländska sedan tidigare är fiets - som betyder cykel, och ordet för moped som heter broomfiets. Alltså en fiets som låter broooooooom.

Sedan jag misslyckats med att förhandla mig till en begagnad fiets med cykelsäljare Karim några kvarter bort (den första han erbjöd hackade i växlarna, den andra hade ett skevt framhjul, resten var för dyra) så lånade jag min hyresvärdinnas gamla hoj och trampade iväg. Min egen farkost får anstå.

Mitt mål var Johann Cruyff Arena, hemmastadion för den amsterdamska storklubben AFC Ajax. Det var ungefär sex kilometer dit. Efter att ha pratat lite med en djupfryst knutte i skinnjacka med ryggbroderier blev det några bilder på den rejäla anläggningen. Det är, liksom vid Globen i Stockholm, ett helt kvarter med sportlokaler och spatiösa utrymmen runt omkring.

Ajax har väl aldrig varit något favoritlag men det är ju ändå Nederländernas mest framgångsrika klubb med storspelare som just Johann Cruyff. En del svenskar har ju också lirat här. Zlatan Ibrahimovic är en. Stefan Pettersson kanske den mest framgångsrike och HIF:s Inge Danielsson. Och påminner Wikipedia: Markus Rosenberg, Kennedy Bakircioglu, Tobias Sana och Peter Larsson. 

Jag minns hur någon, troligen inte Inge D, kanske HIF:aren Adde Malmberg, en gång berättade för mig att Inge spelade lördagsmatch med Ajax och sen satte sig i bilen och körde till Örkelljunga för att spela bandy på söndagen. Jag tror att det är preskriberat vid det här laget, men Ajax bossar hade blivit vansinniga om de fått veta.

Hur som haver, på Inge Guldfots tid spelade AFC Ajax inte på Johann Cruyff Arena utan på Olympiastadion så jag var tvungen att cykla dit också. Tio kilometer till.

Amsterdam höll OS 1928. Sverige tog sju guld, sex silver och tolv brons och blev med det fjärde bästa nation efter USA, Tyskland och Finland. Tre guld i brottning, ett i spjut, modern femkamp, segling (jolle) och simning.

Sedan jag förvånat mig över statyn med idrottsmannen som gör Hitlerhälsning utanför OS-stadion cyklade jag hem igen. Jag kan förstå att det inte var en nazihälsning då, men vem gör inte den kopplingen idag? Jag undrar så klart varför ingen ännu vält den statyn.

Det blev 22 kilometer på fiets i ett nollgradigt Amsterdam.

Johann Cruyff Arena.
Utanför 1928 års OS-arena.
Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln