Kära Kitty

Jag kände mig tvungen att gå ned till Prinsengracht idag på Förintelsens Dag. Den 27 januari 1945 befriade Röda Armén de fångar som fortfarande levde i utrotningslägren i Auschwitz-Birkenau. 

Anne Frank levde inte längre då. Hon dog i fläcktyfus i Bergen-Belsen bara någon månad innan britterna anlände.

Men Anne Franks dagbok från det hemliga livet bakom pappa Otto Franks kontor på Prinsengracht lever i allra högsta grad. På Magnus Stenbocksskolan i Helsingborg läste fröken den för oss på mellanstadiet och skildringen satte djupa spår, knappt tjugofem år efter krigsslutet.

Jag blev besviken över att det var i princip folktomt utanför Anne Franks hus idag. Den blomma jag inte hade med mig gav jag henne i tankarna.

Anne Frank skulle ha varit 92 år gammal om hon fått leva. Lika gammal som min egen mor, Gertrud.  

Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln