Krokigt längs Damrak

Flanerade planlöst omkring och när jag hamnade på turiststråket Damrak, ödslig och spöklikt folktom en måndag, började jag kolla efter Dam Hotel där jag satt med en kaffe och något starkt en eftermiddag på våren 1977. Amazonen hade jag parkerad utanför. Tillsammans med klasskamraten Mats B från Skurups Folkhögskola var jag på mitt första utlandsuppdrag. Förvisso övning, men ändå. Mats B blev efter en sejour som Knislingereporter på Norra Skåne en av Expressens energiska nöjesreportrar.

Jag minns att vi besökte universitetsträdgården i Leiden och sökte spår efter Carl von Linné och livrädda åkte bygghiss upp i radio/TV-tornet i Lelystad.

Vårt Dam Hotel hittade jag inte, men väl Grand Hotel Krasnapolsky som slog an en sträng av igenkänning. Men jag vet inte var, hur eller när eller vad den historien handlade om.
Lite googlande berättar hotellets historia men kroken som borde haka i mitt minne kommer aldrig. Alltså har jag sannolikt inte läst något utan fått det berättat vid lägerelden av någon bekant. Jag tänker på Grand Hotel Budapest och Wes Andersons film när jag ser Krasnapolsky.

Hotellet har ett systerhotell i Paramaribo.

Ivar Lo-Johansson lär ha Hotel Krasnapolsky som fond i sin bok Socialisten, men då jag inte har boken här så vet jag inte mer. Har du Socialisten och kan skingra dimmorna, gärna några rader i kommentatorsfältet.

James Joyce lär också ha uppfunnit kulören Krasnapolskyrött i sin märkliga Finnegans Wake efter en vistelse här.

Snett emot Krasnapolsky låg på Damrak också budgethotellet Hotel Polen. Det lär ha haft samma ägare. Hotel Polen blev lågornas rov i en förfärlig brand den 9 maj 1977, bara veckor efter att jag bott på Hotel Dam. 33 personer omkom varav hälften var svenskar.

På ena sidan gatan ligger Börsen. På andra sidan uteliggarna.

En bit ännu längre ned på Damrak ser jag Hajenius exklusiva cigarrbutik. Det lär vara en av världens vackraste cigarrbutiker vilket ju är ett ganska speciellt omdöme. Jag reagerar mest på namnet som jag tycker klingar svenskt. Men nej, Hajenius hette Pantaleon (!) Gerhard Coenraad Hajenius. Däremot visar det sig att Swedish Match köpte cigarrbutiken 2006.

Vill du läsa om ett annat spännande hotell - sök på Hotel Nordland i sökfunktionen i högerspalten.

Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln