Efraim Långstrump

Del av omslaget till boken Kung Kalle av Kurrekurreduttön med Karl Pettersson och familj.

Nu har jag läst Kung Kalle av Kurrekurreduttön, en resa i Efraim Långstrumps fotspår, av Joakim Langer och Helena Regius (Forum 2002).

Lite förvånad är jag att jag inte ramlat över den här historien tidigare då den till synes har varit väl spridd, och svenskar i världen intresserat mig sedan lång tid tillbaka.
Den som pekas ut som Pippis pappa hette Carl Pettersson, var sjöman som steg iland på en av de nordliga Nya Guineaöarna i Melanesien, gifte sig med en lokal skönhet och drev kokosplantager. Det är ju en spännande historia, inte minst med tanke på att det troligen var i Petterssons livsöde som Astrid Lindgren tankade inspiration för Pippi Långstrumps familjeförhållanden.

Langer och Regius följer upp spåren, reser till Nya Guinea och Australien, träffar ättlingar och besöker övervuxna plantager och gamla gravplatser. Det är en god historia, men någonstans i språk och/eller form skaver det och jag tar inte riktigt deras berättelse till mig. Får en distans till det jag läser. Kanske för att det alldeles för många gånger upprepas att "...men Carl Pettersson var inte sån," då den tidens rasism och övervåld gentemot arbetare som jobbade på plantagerna nämns. Det blir lite väl övertydligt hur godhjärtad den svenske plantageägaren var. Vilket säkert är sant, men det ständiga upprepandet stör min läsning.

Det fanns en hel liten koloni av plantageägande svenskar på öarna i norra Nya Guinea under tiden från sekelskiftet och fram till första världskriget då tyskarna fick lämna områdena ifrån sig till Australien. Det är intressant. Jag ser framför mig en bild av hur upptäckaren Sten Bergman sticker ut huvudet ur djungelns täta grönska och plötsligt befinner sig vid en välordnad plantage i sin jakt på outforskade områden, och finner att gården heter Stockholm... 

 

Etiketter: papua & nya guinea

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln