Snus och slavar i Surinam

Plantageägaren som Stedman såg honom.

Den engelske kaptenen Stedman som reser till Surinam på 1770-talet och deltar i krigståg mot förrymda slavar i det inre av landet träffar svensken Dahlberg flera gånger och återger i sin bok mötena med honom, fast han kallar honom stiligt nog d’Ahlberg.

Stedman imponeras inte minst av d’Ahlbergs snusdosa.

Han beskriver också dagen för de europeiska plantageägarna:

”En plantageägare i Surinam när han bor på sin farm (vilket är ovanligt då de föredrar det sociala livet i Paramaribo) stiger ur hängmattan när solen går upp, omkring klockan sex på morgonen, när han gör sitt första framträdande på verandan framför sitt hus; där hans kaffe står färdigt och väntar på honom, vilket han vanligen dricker tillsammans med en pipa, istället för smör och bröd; och där blir han uppassad av ett halvdussin av plantagens finaste unga slavar, både pojkar och flickor….”

Beskrivningen av plantageägarens morgon fortskrider mycket detaljerat, om hur han kläs för dagen, får rapporter om hur arbetet utförts dagen före, tar sina promenader, serveras sina måltider och sover sin middagslur, går igenom morgondagens arbete, övervakar spöstraffen för de som inte skött sig, innan han klär sig för en social afton med vänner. Mat, kortspel, samtal och sprit.

När han vid 22-tiden börjar gäspa är det dags för förberedelserna för natten. Stedman igen:

”...då drar han sig tillbaka och kläs av, av sina sotsvarta pager. Så återvänder han till platsen för vilan där han tillbringar natten i famnen på en eller annan av sina undersåtar (han har alltid ett tillgängligt harem) till omkring klockan sex på morgonen….”

Mer om Stedmans redogörelser i min kommande bok om Karibien, där jag också berättar om Carl Gustav Dahlbergs snusdosa.

Etiketter: karibien surinam

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln