På Dahlbergs tid

Utflykt bland plantagerna i Surinams regnskog. Februari 2020.

I jakten på att skaffa en kontur på Carl Gustav Dahlberg i Paramaribo så har jag inhandlat boken med den fylliga titeln Narrative, of a five years expedition, against the revolted negroes of Surinam, in Guiana, on the wild coast of South America; from the year 1772 to 1777 av John Gabriel Stedman.

Via Bokus. Inte Amazon.

Det här är ett verk som citeras överallt när det handlar om slaveriet och plantagerna i Surinam och Guyana. En ögonvittnesskildring som lär rymma både intrikata personliga relationer som redogörelser för politik och maktmissbruk. Dessutom hans upplevelser av urskogen, den svårforcerade och skräckinjagande djungeln med allt vad den för med sig.

Så här långt har jag bara bläddrat som hastigast i boken men kan avslöja att jag redan hittat slaven Baron som ägdes av Dahlberg och blev en av tidens kända revoltörer mot de vitas samhällsordning.

Dessutom, en av Le Carréböckerna hade jag redan, så i Bokhandeln i Ystad bytte jag in den mot Stina Jacksons Ödesmark och fyllde på med också Jens Henrik Jensens Yxskeppet. Slutligen blev det också Matilda Gustavssons Klubben om Svenska Akademien. Jag har en tendens att läsa böcker åratal efter resten av svenska folket.

Etiketter: sverige karibien surinam

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

  • per rehnberg » Att ligga för Pampus:  ”Fint skrivet som vanligt. Hoppas du har det bra! Hankar mig fram sjölo,/ Per”

  • tell » Rijksmuseum och slavarna:  ”Jo, så är det Pelle. Vi sitter alla i samma båt och skjuter på pianospelaren, el..”

  • Pelle » Rijksmuseum och slavarna:  ”Ja, Holländarna har mycket att dölja, men wtf, hela europa + Amerika höll ju på...”

  • Per » Gränslöst:  ”Hej du, Jaha, då var du i Amsterdam. Hoppas allt är väl och hälsa Jullan. Ps Lot..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln