Om forskningsluffare Blomberg

I brist på bilder på jättegrodan Bufo Blombergis från Amazonas, en kusin från Ystad Sandskog.

Forskningsluffare. Det är en så bra titel på visitkortet. Det är det som Rolf Blomberg (1912-1996) såg sig själv som. Forskningsluffare.

Walter Repo har gjort ett imponerande arbete med boken om Blomberg, där han fångat sin egen uppväxts framträdande äventyrare. Boken heter Folkhemmets äventyrare, en biografi om forskningsluffaren Rolf Blomberg (Atlas förlag 2011).

Repo har inte nöjt sig med intervjuer med släkt och vänner till Blomberg eller med att läsa hans böcker. Han har spanat in museernas burkar med inlagda grodor, ormar och ödlor, letat i brev och anteckningar och slutligen tagit med sig Blombergs egna rader ut i djungeln för att läsa dem i forskningsluffarens egen miljö, vid en bortdöende lägereld utanför tältet när mörkret sänker sig över urskogen. Eller vid steniga stränder där jättesköldpaddorna är närmaste grannar.

Släkt och vänner som finns kvar har berättat historien om ynglingen som hoppade av läroverket och gav sig iväg till Galapagosöarna, blev frivillig i finska vinterkriget, hamnade under japansk ockupation på Java och slutligen en ivrig sökare efter inkaguldet som Pizarro aldrig fick, och som ska finnas gömt i Ecuadors oriente. Han var en autodidakt forskare, upptäckare och zoolog som lärde sig själv genom att läsa och iaktta.

Mest känd är han kanske som den som var först med att presentera en jättegroda från gränstrakterna av Ecuador och Colombia för västvärlden. På latin blev det en bufo blombergi när den pressades in i civilisationens klassamhälle.

Repo presenterar inte ett okritiskt idolporträtt. Han berättar lika rakt om den blombergska oförmågan att leva ett liv utanför äventyret. Hur familj (tre fruar – wikipedia nämner bara två) och barn oftast kom på mellanhand. Inte av elakhet utan på grund av den vuxne pojkens fascination för äventyret, flykten från vardagen och viljan att omfamna alla. Rolf Blomberg må ha varit näst mest känd i Sverige efter kungen men han förmådde aldrig slå mynt av sitt kändisskap. Långt upp i åren var det pappa David som gav finansiellt understöd åt forskningsluffaren. Efterhand blev långa föredragsturnéer, som han hatade, tillsammans med artiklar, böcker, filmer och radioinslag det som höll näsan och börsen ovan ytan.

Rolf Blomberg tog gärna en whisky, stoppade pipan och njöt av livets små glädjeämnen.

I början av karriären jagade Blomberg, som alla andra, men efterhand bytte han ut bössan mot en Hasselbladare. På slutet såg han med vemod hur civilisationen trängde in i urskogen, tog ifrån indianerna dess livsrum och stolthet. Repos egna reflektioner av hur det ser ut idag i den djungel där luffaren Blomberg en gång bräckte jungfrulig mark är förfärliga vittnesmål om hur kapitalet, religionen och myndigheterna handihand mördat livet och förvandlat det till ett Ecuadors Tjernobyllandskap.

Roligt i boken är alla Blombergs kollegor som figurerar. Filmaren Torgny Anderberg från Åhus, kanske mest känd för Villervalle i Söderhavet, är en av dem. Torgny har jag träffat även om det var hans bror kriminalkommissarien Bertil jag kände. Blomberg och Anderberg gjorde en del filmer ihop, men på slutet kände han sig utnyttjad av honom.

Eric Lundqvist är en annan av Blombergs kamrater och ur den yngre generationen blev en äventyrlig forskningsluffare, Jan Lindblad, en god vän. Pärlfiskaren Victor Berge från Ockelbo skymtar förbi i kapitlen om Java.

Läs mer:
www.rolfblomberg.se

Mangroveskogar från egen utfärd i den sydamerikanska djungeln, Commewijne i Surinam.
Etiketter: sverige surinam ecuador

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln