Kung Arthurs syster

BBC visade en liten kort film om fata morgana vilket fick mig att minnas när jag såg Berlins TV-torn på Alexanderplatz från stranden i Ystad. Eller vad det var jag nu såg. Detta var vårvintern 2010-2011.

Fata morgana är alltså synvillor till havs eller i öken, hägringar. Det uppkommer när ljuset träffar luftlager av olika temperaturer, som varmt hav och kall luft. Legenden om den flygande holländaren lär ha uppstått genom ett fata morganafenomen.

Ordet fata morgana kommer från den keltiska sagokungen Arturs halvsyster Morgana, som lockade sjömän i fördärvet med hjälp av hägringar. Morgana sades bo i ett kristallpalats under vattnet och kunde bygga fantastiska palats ur luften. Fata lär väl vara ödet.

Den här vintern har det varit disigt, mulet och ljummet och skulle man se solen vore det en hägring nog... I BBC:s reportage befarar man att fata morgana blir ett allt ovanligare inslag när klimatet förändras och temperaturen stiger i polarområdena.

Se BBC:s film

Etiketter: tyskland sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln