Ett stopp till

Statyn över William Grover-Williams framfart i Bugattin 1929 i Monte Carlo.

Strax norr om Hadrianus mur hittar jag Jim Clarkmuseet i den skotska staden Duns och måste ju pricka in det i min planeringsitinerario för roadtrippen på Brittiska öarna.

Jim Clark var sin tids främste F1-förare. Körde Lotus. Lite för tidig för mig då mitt intresse vaknade något senare, men ändå åren innan Ronnie Peterson sjönk ned i sittbrunnen på en F1-vagn. Det var på Jack Brabhams, Graham Hills, Jackie Stewarts och Bruce McLarens tid. Jochen Rindt och Jackie Ickx. Mitt intresse för F1 sinade några år senare.

På kartan hittade jag Jim Clarkmuseet i Duns. Gott så.

I Monaco tog jag för några år sedan en bild på statyn över William Grover-Williams som i en Bugatti var den första GP-vinnaren i Monaco, 1929. Grover-Williams blev aldrig någon Fangio eller Hamilton, trots premiärsegern. Under andra världskriget fiskades han upp av den brittiska underrättelsetjänsten och skickades till Frankrike för att organisera motståndet mot Naziockupationen. Han hade fransk mamma och brittisk pappa och var tvåspråkig. Han lär ha gjort ett gott arbete med att organisera den franska motståndsrörelsen i Paris, men togs tillfånga 1943, fördes till Sachsenhausens koncentrationsläger och avrättades den 23 mars 1945, bara veckor innan det tredje riket föll samman.

Jim Clark var inte ens född när Grover-Williams vann i Monaco. Clark blev världsmästare två gånger (1963 och 1965), men förolyckades på Hockenheimbanan i Tyskland under ett F2-lopp 1968 då han for av banan i 274 km/h, voltade och kraschade mot ett träd.

Han vann 25 F1-lopp, men aldrig Monacos GP.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln