Julböcker


Två julböcker hittades under granen den här julen. Det var systersonen, globetrottern Pajje, som hade köpt Lonely Planets Världens Bästa Resor, en inspirationsbok som lär räcka ett bra tag.
500 fantastiska resmål är upptagna utan någon sorts inbördes klassificering, eller någon som jag inte upptäckt än i alla fall.
Det är gatorna i Teotihuacan, Karlsbron i Prag, Amarbayasgalants orörda andlighet i Mongoliet och Valdéshalvön i Patagonien för att nämna lite av bredden. Jag har avverkat cirka 40 av resmålen så här långt. Det är alltså mycket kvar.

Bok nummer två är Skåneland - ett bildverk av Erik Liljeroth från 1952. Ett loppisfynd som man lätt kan försjunka i, med bilder från alla delar av Skåne. Ett tidsdokument, men också självklart inspiration för kortare mer covidanpassade lustresor. Det var systern och svågern som önskade God Jul med denna pärla.
Erik Liljeroth (1920-2009) var hovfotograf hos gamle kungen, Gustav VI Adolf, och född i Fjälkinge. Han avled i Kristianstad. Mest känd som landskapsfotograf kallas han vårt mest förbisedde fotograf av Pär Rittsel och Nordiska Museet har bevarat många av hans bilder.

Vad fick du för bokklappar?
 

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Kosmopolitism Världsmedborgarskap, världsmedborgaranda, är åsikten att hela mänskligheten bör betraktas som ett samfund av lika berättigade medborgare, utan hänsyn till skiljaktigheter i ras, nationalitet och religion.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln