Folkets företrädare i Surinam

Paramaribo, Surinam


Under min visit i februari hade valkampen redan inletts i Surinam, trots att valet till parlamentet och av president inte hölls förrän i maj. Desi Bouterse tvingades avgå och ny president blev Chan Santokhi. Till vicepresident utsågs Ronnie Brunswijk. I min kommande bok om Karibien berättar jag mer om dem. Här är ett utdrag:

Det är mitten av februari. Valet ska hållas den 25 maj. Partiernas presidentkandidater är smått osannolika figurer. Sittande presidenten Dési Bouterse dömdes så sent som i november 2019 till 20 års fängelse för mord på 15 politiska meningsmotståndare, journalister och fackföreningsledare,1982. Bouterse har erkänt ett politiskt, men inte personligt, ansvar för avrättningarna. Den fällande domen har överklagats.

Dési Bouterse leder det nationaldemokratiska partiet NDP.

En nederländsk domstol gjorde honom 1999 skyldig till smuggling av ett nästan ett halvt ton kokain från Surinam till Nederländerna. Domen blev 11 års fängelse. Även om han nekar till brottet är det uppseendeväckande att han som dömd knarksmugglare, om än i Europa, under två val, 2010 och 2015, återvalts som landets president.

Dési Bouterse har varit tongivande i Surinams politiska värld sedan han tog makten i en militärkupp 1980 och förde en hårdhänt politik under sin högst egna variant av socialism.

NDP, som grundades 1987, var det första parti som fick en bred etnisk bas bland flera väljargrupper. I valet 2015 fick partiet över 45 procent av rösterna. Inför valet kontrollerar de 26 av parlamentets 51 mandat. Majoritet, om än minsta möjliga.

Främsta utmanaren är Chan Santokhi i Progressive Reform Party, tidigare United Hindustani Party, sprunget ur de stora indo-surinamesiska folklagren.

Chan blev polis- och justititeminister 2008 och den som ledde drevet mot den förre diktatorn, sedan presidenten, för morden på de femton. Bouterse kallar honom Sheriffen.

På scenen finns också ABOP vars gula flaggor med svarta bokstäver är väldigt tydliga och tycks det mig, syns överallt. General Liberation and Development Party  (Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij) leds av Ronnie Brunswijk. Han var personlig livvakt åt Bouterse under kuppen 1980, utbildad i den kubanska armén, men fick kicken då han ville ha påökt. Istället bildade han en guerilla, djungelkommandot eller Surinamese Liberation Army, och höll igång ett inbördeskrig mot sin förre chef 1986-89. Brunswijks parti har sina rötter hos ättlingarna till de förrymda svarta slavarna, maronerna. Han betraktades som en surinamesisk Robin Hood då han genomförde ett bankrån i syfte att ta tillbaka skattepengar som satts in på privata konton.

Ronnie Brunswijk stöttades i inbördeskriget av Nederländerna. När fredsavtalet väl skrevs under förvandlades hans djungelkommando till en del av den reguljära armén.

Liksom Bouterse är Brunwijk senare dömd av Nederländerna för knarksmuggling. Han är efterlyst av Interpol och sex års fängelse väntar honom om han grips.

Han är också gammal fotbollsspelare, äger ett eget lag och i födelsebyn Moengo finns Ronnie Brunswijk Stadium. Brunswijk har haft svårt att tygla humöret inom såväl sporten som politiken. Han har hotat fotbollsspelare med pistol och klått upp meningsmotståndare i parlamentet inför direktsänd TV.

Ronnie Brunswijk äger flera guldgruverättigheter och är alltså partiledare för ABOP. I valet 2010 ingick Brunswijk i en politisk koalition med sin forne fiende Bouterse.

Så ser den politiska kartan i det fattiga Surinam ut. Ritad med grova linjer.

I den här röran i Paramaribo har Sara Svensson från Nödinge haft som uppgift att skapa förutsättningar för ett mer ekologiskt skogsbruk i regnskogen. Implementera ett miljötänk i administrationen, säger hon själv när vi sitter i vardagsrummet och pratar.
 

Etiketter: karibien surinam

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln