Ödahl i Örsjö

På Örsjö kyrkogård strax utanför Rydsgård hittar jag två mannar, sprungna ur den lokala myllan. Den ene av dem driver till och med Örsjö gård och därför är det inte så svårt för honom att peka ut Örsjöstenen för mig. Den står på hans mark.

Samtidigt passar jag på att fråga om de vet var Ödahls grav är. De vet dom, så vi traskar dit. På vägen stannar vi till vid Greven från Gaffelgränds grav. Hans Ostelius med hustru ligger begravda på Örsjö kyrkogård, mitt på den skånska prärien. Bakom dem ligger också MOR som det står på stenen. Det är hon som har rötterna i Örsjö, tror en av mannarna. Jag tycker bara det är trist att inte MOR har något namn utan enbart får sitt eftermäle som Ostelius mor.

Ostelius reste jorden runt på olika företags bekostnad, skrev om det och berättade i föredrag. Sin tids influencer. Jag hade tidigare en bok om hans resor i Venezuela, som bekostats av oljebolaget Shell som naturligtvis fick generöst och positivt utrymme på sidorna. Boken sålde jag till en samlare.

I sin bok Det var roligt nästan jämt (1975) berättar Ostelius att mor var mjölnardotter från Rydsgård, flyttade som ensamstående mor till Ystad och drev först handskaffär och levde senare på inackorderingar i huset i Gaffelgränd. Inte heller i den boken nämns mor vid namn. Det gör inte far heller för den delen. Han blev med tiden förste stationsskrivare vid Malmö-Ystad Järnväg, men Ostelius uppfattar sig som faderlös.

Några stenar västerut ligger Ödahls. Åtminstone skomakaren och hemmansägaren Ola Nilsson Ödahl och hans hustru Hanna Nilson. Dessutom nämns en av fem söner, Nils Martin. Men han ligger inte där.

Nils Martin Ödahl var ett av offren i Titanickatastrofen. Han var på väg till Peoria i Illinois till en släkting och skulle ha rest med White Star Lines Olympic, men övertalades av emigrantagenten i Malmö att boka om till Titanic – världens säkraste skepp.

Hur det gick vet vi alla. Den 14 april 1912 brakade man in i ett isberg och trots att Nils Martin, enligt Ystadssocialisten August Andersson (som för övrigt reste under annat namn, Wennerström) hjälpte till att dra loss en hopfällbar livbåt uppe vid en av skorstenarna, och fick den i sjön, så var Örsjöpågen Ödahl borta efter den fjärde överhalningen i samband med att Titanic drogs ned i djupet. Andersson/Wennerström överlevde katastrofen, blev trädgårdsmästare istället för socialistagitator, och berättade gärna om den stora fartygskatastrofen.

Han minns olyckan:

”Skriken rundt om omkring oss upphörde allt mera, liken flöto tätt, tätt så att man kunde trodde sig kunna gå på dem, och i vår underliga farkost föll den ene efter den andre ned och dog.”

August Andersson/Wennerström var en udda figur, född i Ystad, och en kort tid före avresan arbetade han som typograf på Ystads Allehanda, men borde kanske än mer förknippas med Värmlands Folkblad. En intressant artikel av Lars Engwall i tidningen Arbetarhistoria nr 48 1988 berättar mer om honom. Han stack från Sverige sedan han undkommit ett tryckfrihetsmål, som medansvarig i anarkistorganet Gula Faran vilken fört fanan högt mot konungen, kyrkan och borgerligheten. Hans resa med Titanic kan ha varit finansierad av Kata Dahlström.

När Andersson blivit Wennerström i Amerika falnade hans politiska intresse och under andra världskriget arbetade han som säkerhetsvakt vid den amerikanska flygbasen i South Bend, Indiana.

Nils Martin Ödahls föräldrar och syskon fick några tusenlappar i skadeståndsersättning men först 1932 dödförklarades den unge mannen. När så var skett fick han också sitt namn på far och mors gravsten på Örsjö kyrkogård. Det lär vara den enda gravsten i Sverige som nämner Titanics förlisning.

Texten på den rätt svårlästa gravstenen lyder:
Sonen Nils Martin
1888-1912
Vid Titanics undergång


Hade Ödahls döda kropp fiskats upp ur Atlanten hade han sannolikt hamnat på Fairviewkyrkogården i Halifax på Nova Scotia. Vill du veta mer om den särskilda Titanickyrkogården så hittar du ett reportage under oktober 2020, eller på Kanada i etikettmolnet.

 

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln