Från Stadsparksvallen till San Mamés

Vackraste arenan? Rijeka, Kroatien.

Tittar med ett öga på kvalet till allsvenskan mellan Jönköping Södra och Kalmar FF. Kalmar gör nu 3-1 och ser ut att fixa det allsvenska kontraktet.

Matchen spelas på Stadsparksvallen i Jönköping. Där har jag aldrig varit.

Med tanke på det enorma intresse för fotboll som finns är jag förvånad över att idrottsarenor behandlas så styvmoderligt i de allra flesta guideböcker. Kyrkor och katedraler beskrivs mångordigt men fotbollsstadion glömmer man bort, trots att de sammankomster som sker där drar betydligt mycket mer folk än den mest imponerande högmässa.

Jag har besökt ett antal fotbollsplaner. I samband med match, men ibland också bara för att känna på gräset. Kanske har Maradona sprungit just där?

Det finns en del roliga minnen.

Som bemötandet vi fick av guiden på Estádio da Luz, Benficas hemmaplan i Lissabon, när jag nämnde att jag spelat i samma kedja som Mats Magnusson. Att det rörde sig om en jippomatch i Yngsjö tyckte jag var irrelevant just då och där.

Eller mannen vi köpte biljett av vid Quilmes stadion utanför Buenos Aires, där vi skulle se Boca Juniors mot Estudiantes de La Plata. Vi kom överens om priset och han lotsade in oss förbi biljettluckor och spärrvakter, upp på sittplatserna där han fick 100 pesos för besväret.

Jag har fikat i Kafé Skitiga Bullen i det inre av Stora Valla i Degerfors, som nu åter är allsvenskar. Och letat upp IFK Holmsunds gamla gräsplan. Jag har sovit över i hotellet som var en del av klassiska Upton Park, där West Ham United tidigare spelade sina matcher.

På Rheinparkstadion i Vaduz, Liechtenstein har jag käftat med den unga kvinnan i souvenirshopen om hur hopplöst det måste vara att hålla på ett lag som aldrig vinner. Hon höll inte med och ville hellre prata om när Beckham kom dit med det engelska landslaget.

Ibland är det öppet och bara att gå in. Jag spatserade runt en stund mitt på gräset på Olympiastadion i Aten utan att någon reagerade, men kom aldrig till någon bra bild i Pireus på Karaiskakisstadion där Olympiakos spelar.

Vi fick betala tio pesos för att komma in på Estadio Marcelo Bielsa i Rosario som är Newell Old Boys hemmaplan. Egentligen var entrén till det närliggande friluftsbadet men därifrån kunde vi klättra in på Maradonaläktaren.

När jag smög upp en dörr på Brannstadion i Bergen i Norge för att få några bilder gick larmet igång. Jag slätade över med att köpa ett par röda träningsbyxor i shopen där det stod ”Kyss mig i röven Oslo” i baken.

En av de vackrast belägna arenorna jag sett är Kantridastadion i Rijeka. Där borde bollkallarna ha badbyxor. En höjdboll på Victoria stadium i Gibraltar skulle kunna hamna på flygplatsens startbana och på Rheinparkstadion kunde ett kanonskott hamna utanför landets gränser.

Spännande var det när Markus Rosenberg i sin sista match med sista sparken (minut 96) sköt Malmö FF förbi Dynamo Kiev i Europa League och gjorde 4-3.

Det behöver inte vara Barcelona på planen för att det ska vara underhållande fotboll. Tvärtom. Barcelona såg jag gneta till sig 1-0 mot Athletic Bilbao på otroliga stadion San Mamés i Bilbao i en urtrist tillställning.

Betydligt roligare var det att se HB Torshavn slå Klaksvik med 4-1 i Torshavn på Färöarna i en underbar match och trots att matchresultatet var betydelselöst var matchen Spanien mot Bulgarien på Felix Bollaertstadion i Lens i VM 1998 en höjdare. Det blev 6-0 till spanjorerna.

Hotfullt har det nog bara varit den där gången då matchen mellan Helsingborgs IF och Djurgården avbröts sedan en DIF-supporter avlidit efter att ha blivit nedslagen och hela bortaklacken höll på att riva Olympia.

När polisen satte in tårgas mot påvens favoriter San Lorenzo då de mötte Huracán i den argentinska ligan skedde det på andra sidan den enorma arenan och vi kände bara lätt svidande i näsa och hals.

Det blev 3-1 till Kalmar i Jönköping. Nästa match spelas invid Kalmarsund. Jag såg Rasmus Elm för några år sedan på Guldfågeln Arena då min son Hjalmar bodde i Kalmar och i slutet av 70-talet hjälpte jag arkitekten Bengt Ruda i Djurgårdens supporterklubb, Älmhultssektionen, planka in på Fredriksskans. Hans mål var att smita in på alla allsvenska arenor. Jag vet inte om han lyckades och min insats i sammanhanget är preskriberad.

Du hittar mer om Estádio da Luz om du klickar på Portugal i etikettmolnet i spalten till höger, och mer om Rheinparkstadion om du klickar på Liechtenstein.
 

Biljettluckor hos Club Ferro Carril Oeste, Buenos Aires.
Estadio Marcelo Bielsa, Rosario, Argentina och läktaren som heter Tribuna Diego Maradona.
Kopparvallen i Åtvidaberg.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln