Från Nameless till Condom

Dildo, Newfoundland
Dildo, Newfoundland

Nameless, Tennessee. Ett utsnitt ur boken Blue Highways av William Least Heat-Moon om hur han roadtrippade i USA under 1978 och hamnade på udda platser.

Det finns många städer och byar, småhålor, i USA med annorlunda namn. Många platser har fått namn av natur och miljö (Bear Mountain Lake Placid, etc.), andra av det som brukar kallas Stora Män (Washington, San Francisco, Houston, etc), massor av namn är bara duplikat på europeiska namn (Dublin, Stockholm, Denmark etc.) och åter andra ortsnamn har sitt ursprung hos just ursprungsbefolkningen (Kenosha, Shenandoah, Cochise).

Dessutom finns de där konstiga namnen som kanske hittats på av en lustigkurre eller bara av en ren tillfällighet. Nameless i Tennessee lär ha fått sitt namn då man inte kunde komma överens om ett namn i byn när US Mail en gång ville ha namn på orten så att posten skulle gå fram.
Det slutade med att folket tyckte att postverket var korkade och bestämde sig för att, enligt William Least Heat-Moon:

- This here’s a nameless place if I ever seen one, so leave it to be...

Så det fick bli Nameless, Tennessee.
När Least Heat-Moon pratar med byborna tycker de att det finns många andra knäppa namn i krokarna och nämner orter som Difficult, Defeated och Shaked Rag.
I minnet har jag bara ett knasigt ortsnamn från mina resor i USA och det känns inte så konstigt därför att det är så pass känt. Tombstone i Arizona. Ett annat västernnamn, Deadwood, hade också varit rätt ovanligt i svensk översättning.

På kartan hittar jag Normal, Illinois och ger mig ut på jakt efter fler konstiga ortsnamn.
Sergeant, Pennsylvania.
Disko, Indiana
Friend, Oregon
Rhododendron, Oregon

Det finns säkert hur många som helst.

Även hos grannarna i norr finns ett och annat ovanligt ortsnamn. Då jag roadtrippade på Newfoundland i augusti 2019 kunde jag imte låta bli att svänga av till den pitt-oreska lilla fiskehamnen Dildo.
Just då hade den amerikanske talkshowstjärnan Jimmy Kimmel hittat Dildo på kartan och gjorde stort spektakel av det i sin show. Ortborna hakade på, tryckte upp t-shirts och krönte sin nyvunna berömmelse med en Hollywoodskylt så att ingen skulle missa:

Dildo, Newfoundland & Labrador, Canada. Kanske läge bli vänort med franska Condom?

Etiketter: frankrike usa kanada

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln