Han befolkade Minnesota

I år har Börje Berglund och jag gett ut Brokiga Blad ur Kristianstads historia. Boken går att beställa via e-post, eller direkt hos Börje på Näsbychaussén 10 i Kristianstad.

I en resa från A till Ö genom Kristianstads historia ger vi här ett smakprov. Det är bokstaven U - som i utvandrare!


Den 29 juni 1851 angjorde briggen Ambrosius Boston. Den nittonårige pågen Hans Mattsson (1832-1893) från Önnestad steg i land. Han hade genomskådat det militära etablissemanget vid Wendes Artilleriregemente i Kristianstad och förstått att det var en omöjlighet för en ”afkomling av bondeståndet” att göra karriär i den svenska militären. Alltför många unga adelsmän stod i vägen.

Han for, med mor och fars välsignelse, till Amerika.

Unge Hans slog sig ned på ett ställe i Minnesota som först blev Hans Mattssons Settlement men sedan Vasa. Han studerade juridik och när det amerikanska inbördeskriget bröt ut stod Mattsson på barrikaderna och samlade frivilliga till ett svensk-norskt kompani. Han avancerade till överste.

Så tog han plats i politiken, valdes till statssekreterare i Minnesota och var i allra högsta grad aktiv i immigrationen. Han engagerade sig också i den svenskamerikanska tidningsvärlden.

Det är inte sannolikt att Minnesota skulle ha blivit svenskstaten nummer ett utan Hans Mattsson från Önnestad.

När han reste till Sverige i slutet av 1860-talet värvade han stora skaror av emigranter, som följde honom tillbaka till Amerika. Han gjorde flera resor till Sverige som emigrantagent för järnvägsbolagen St.Paul and Pacific Railroad och Lake Superior and Mississippi Railroad. Bolagen hade fått enorma landområden av regeringen, nu behövde de sälja tomter – och fylla tågen med resenärer och frakter. Gårdar, samhällen och städer växte upp längs rälsen.

Hans Mattsson uppmärksammades på nationell nivå och utsågs till USA:s generalkonsul i Calcutta i Indien.

Livet ut behöll Mattsson sitt förakt mot den svenska överklassens manér och hävdade sin inställning att alla människor har lika värde, vilket han poängterar i sin bok Minnen, som gavs ut 1890:

”… vare sig hon är hindu, muhammedan, amerikanare eller svensk… och man får ej söka dygden endast bland de höga, de rika och i de vackra anletsdragen, ty lika mycket godt finnes bland de ringa och obemärkta.”

Bland andra bemärkta utvandrare från Kristianstadstrakten kan nämnas Rolf Hossinger som lärde sig flyga på Rinkabyfältet på 1950-talet, flyttade till Sydamerika och blev världsmästare i segelflyg och sedermera flyghjälte i Argentina.

En annan ovanlig Kristianstadsfödd utvandrare är Carl Fredrik Berghult, artilleriunderofficer som under ett år, 1818-1819, plötsligt fann sig vara tillförordnad guvernör för den svenska kolonin St Barthélemy i Västindien.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln