Gå inte över bron!

Café Les Palmistes i Cayenne. Det är där man träffas.
Café Les Palmistes i Cayenne. Det är där man träffas.

Det är dags att fortsätta skriva på reseskildringen från Karibien om nu boken ska komma ut i vår. Så här inleds kapitlet från Franska Guyana.

Jag har landat i Guyane. Uttalas på franska: Gii-ann. Den förste jag träffar heter Guy (gii). Jag undrar om det bara är ett lustigt sammanträffande innan han berättar att han kommer från Martinique.
Guy kör taxin till huvudstaden Cayenne från flygplatsen. Det håller på att skymma. Jag är trött. Efter en lång trist eftermiddag med Air Caraïbes från Orly ser det äntligen ut att bli kväll. I februari är det behagligt och lagom varmt. Tropiknatten närmar sig.

En cyklist har blivit massakrerad i en rondell på väg in mot Cayenne. Blåljus från gendarmer och ambulans vispar runt i skymningen. En kropp på en bår.

Tropiknatt. Gnistrande stjärnklara men sammetsmjuka, svarta nätter som man bara fantiserar om därhemma. Tropiknatt, ett uttryck som hämtat ur en reseskildring från förra seklets mitt, då långresande fortfarande kunde fascinera i folkhemmet. På Blombergs tid.

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra i Cayenne. Mer än acklimatisera mig. Det är Papillons Räddningens öar som är mitt huvudmål i Franska Guyana.

Guy är inte någon levande turistbroschyr för Cayenne. Han kan inte heller komma på något som jag absolut bör göra när jag är där.
- Du kan ju gå upp till Fort Cépérou. Där har man fin utsikt över stan, klämmer han slutligen fram.
Han tycker också att jag ska ta mig till Bar Les Palmistes. Det är där alla träffas. Äta. Ta en öl. Kolla folk. Mer kommer han inte på.

Mannen bakom disken på Hotel Central i Cayenne envisas med att vara internationell och prata engelska när jag istället vill smörja upp min franska. Han kopierar mitt pass, letar fram nyckelkortet och ser allvarligt på mig då han räcker över det.
- Har ni varit i Cayenne tidigare?
- Nej.
- Gå inte över bron, säger han.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln