Out of Africa

Jag läser vidare i The armchair traveler och hittar en liten historia av Beryl Markham. Den heter Benghazi by candlelight och berättar om en flygning till Benghazi i Libyen, eller rättare ett kort stop-over på väg mot Europa. Det är en välskriven historia.

Beryl Markham är pilot och flyger postflyg i Brittiska Östafrika innan hon gör en huvudlös rekordflygning över Atlanten från Europa till Nordamerika 1936 och blir berömd.

Jag hajar till då jag läser att hon har sällskap i planet av Blix under den här resan i Nordafrika. Blix, det är ju ingen annan än Bror Blixen-Finecke från Näsbyholm utanför Skurup. Den Bror Blixen som gifte sig med danska författarinnan Karen Dinesen, som blev Karen Blixen, som skrev boken om livet på den afrikanska farmen och tjusade världen i Meryl Streeps skepnad.

Beryl Markham var en remarkabel kvinna på många sätt och vis. Men hon var nog född in i en sådan familj. När plantagen i Kenya inte var tillräckligt lönsam packade hennes föräldrar ihop och drog iväg till Perú. Beryl blev kvar, lärde sig flyga och umgicks med Blixen, Hemingway och andra - som den unge Andrew Holmberg!

För sju-åtta år sedan träffade jag Andrew Holmberg och hans Judy hemma i deras hus i St Olof på Österlen. Andrew var född och uppväxt i Kenya, Judy kom ut till kolonierna som pianolärarinna och tycke uppstod. Andrew blev storviltjägare och en av de som lotsade rika amerikaner och européer rätt för att kunna fälla de "fem stora". När vi träffades var han 97, Judy var 99. Världen hade förändrats och han var noga med att poängtera hur deras jakt alltid hade haft hållbarhet i centrum. Det sägs att Holmberg är den som skjutit flest stora elefanter i Afrika. Det skröt han inte själv med.

Beryl Markham flög bland annat på uppdrag av jägarna för att lokalisera hjordarna med de stora elefanterna.

Andrew hade ett enormt buffelhuvud på väggen, pallar av elefantfötter och en maläten leopard låg slängd över soffan. Judys hundar pinkade inomhus och köket var en formidabel myrstack. De levde näst intill i misär sina sista år, ensamma i ett hus i utkanten av St Olof, där knappt hemtjänsten gick in.

En gång i tiden var det annorlunda. I Afrika. Andrew ville inte uttala sig om författaren Hemingway, men mannen tyckte han inte om. Andrew fick hålla hans kavaj när han skulle slåss, och slåss skulle han alltid när han var full och full, ja det var han ständigt, berättade Andrew. 

Hemingway å sin sida var mycket imponerad av Beryl Markhams skrivande och recenserade henne bland annat så här:

"But this girl ... can write rings around all of us who consider ourselves as writers..."

Andrew Holmberg föddes 1918 och gudmor var Karen Blixen. På bilden ser ni Andrew några år före sin död och alldeles efter sin födelse i den danska författarinnans famn. I bakgrunden skymtar leoparden i St Olof.

Etiketter: sverige kenya

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln